Сравненията на родното Черноморие с плажовете в Гърция не е спирало от години. Верно, основният критерий за "мерене" по принцип е цените, но и други фактори имат значение.

Красотата на природата ни винаги ни е била повод за гордост и има защо.

Кадри от наш залив накараха хиляди да ахнат, а мнозина сметнаха, че снимките са от чужбина. И в часност Закинтос в Гърция.

Става дума за Тауклиман. Природният резерват се намира на 60 км от град Варна и на 15 км от град Каварна. Вилно селище Русалка е в непосредствена близост. Местността изобилства от малки плажове с минерална вода, малки скалисти островчета и високи скални пещери. 

В югозападната му част е разположено солено езеро, наричано от местните Наневска Тузла.

Името Тауклиман в превод от турски означава "птичи залив" и е свързано с миграционния път на птиците Виа Понтика. Всяка пролет и есен Тауклиман се превръща в истински птичи рай, в който за почивка спират големи ята от най-разнообразни видове птици. След като възстановят силите си на пролет, птиците продължават своя път на север към Източноевропейската равнина и вътрешността на Европа, а на есен – към делтата на река Нил.

Заливът е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг. Варовиковите скали, разломени на няколко места, са се плъзнали върху дълбоко разположен пласт от глини с наклон на изток и североизток. В резултат са се оформили четири амфитеатрално разположени тераси (свлачищни стъпала), отделени помежду си чрез почти отвесни откоси.

Снимки: Стефани Иванова/Stefany Ivanova