Вербие в Швейцария беше обявен за най-добрия ски курорт в света, открадвайки короната от френския Вал Торанс. Вербие получи титлата в 2021 World Ski Awards, избрани от професионалисти в ски индустрията и от обществеността в редица категории, включително най-добри курорти, хотели, хижи и туроператори. Тази година повече от 2.2 милиона души са дали своя глас, съобщава Daily Mail.

Това е двойна победа за Вербие, тъй като петзвездният W Verbier е класиран като най-добрия ски хотел в света за шеста поредна година.

Други големи победители на тазседмичната онлайн церемония по награждаването включват швейцарската хижа Zermatt Peak, която се намира „в сянката на величествения Матерхорн“ и е обявена за най-добрата ски хижа в света; и „изящния“ австрийски Aurelio Lech, награден с титлата "Най-добър бутиков ски хотел в света“.

Вербие, който е врата  към ски зоната 4 Vallées, впечатлява съдиите със своя „терен от световна класа, очарователни хижи и процъфтяваща алпийска сцена“.

"Кацнал на слънчево плато на надморска височина от 1500 метра в сърцето на швейцарските Алпи, със своите хижи с покриви от плочи, Вербие грижливо поддържа чара си на алпийско селище,“ се посочва в писанието на курорта.

Отбелязва се, че „с близо 100 лифта и повече от 400 км ски писти за всички нива на опит“ курортът е „задължителен за скиори от цял ​​свят“. „Неговият „après-ski“ е истинска институция, която посреща космополитна клиентела от всички поколения, да не говорим за незабравимия нощен живот“.

Вал Торанс - най-високият курорт в Европа, разпологен на 2 300 м, завоюва титлата "Най-добър ски курорт в света" седем пъти в деветгодишната история на наградите. Досега само Кицбюел успяваше да я открадне от него.

Вал Торенс обаче не остава съвсем на сухо - той е обявен за най-добрия ски курорт на Франция за 2021 г. Правейки го още по-привлекателен, хотел Le Pashmina в курорта е избран за най-добрия бутиков ски хотел в страната.

Според 2021 World Ski Awards петзвездният имот е „един от най-красивите планински хотели, с много светлина, големи пространства, меки материали и живи цветове“, пише Profit.bg. Хотелът също така е дом на главния готвач Жоселин Жанблан и неговия ресторант Les Explorateurs със звезда Мишлен.

Вижте и останалите носители на награди:

Най-добър ски курорт 2021: Вербие (Швейцария)

Най-добър курорт за свободен стил 2021: Лаакс (Швейцария)

Най-добър ски хотел 2021: W Verbier (Швейцария)

Най-добър нов ски хотел 2021: The Vale Rusutsu (Япония)

Най-добър зелен ски хотел 2021: Rocksresort (Швейцария)

Най-добър бутиков ски хотел 2021: Аурелио Лех (Австрия)

Най-добра ски хижа за 2021 г.: Zermatt Peak (Швейцария)

Най-добра нова ски хижа 2021: Chalet Face à Face (Франция)

Най-добра курортна ски компания 2021: Bergbahn AG Kitzbühel (Австрия)

Най-добър закрит ски курорт 2021: Ski Dubai (ОАЕ)

Най-добър ски туроператор за 2021 г.: Tui