Експерти проведоха проучване в девет държави и научиха от какво се страхуват туристите най-много, когато пътуват по време на пандемията от COVID-19, съобщава Amadeus.

Оказа се, че най-голямо безпокойство за руснаците предизвиква промяната в ограниченията, водеща до анулиране на резервация в последния момент (41 процента от анкетираните). Това е последвано от самоизолация/карантина преди и след пътуване (39 %) и риск от заразяване с COVID-19 по време на пътуването (37 %). Само три процента от анкетираните не се страхуват от проблеми, причинени от коронавируса.

Бизнес пътниците са по-малко притеснени от евентуална самоизолация в сравнение с редовните туристи. Пътуващите обаче са по-загрижени за опашките поради допълнителни проверки на документи.

Основният проблем, който вълнува пътуващите, варира в зависимост от държавата. Например, 49 процента от анкетираните от Испания се страхуват от самоизолация, 39 процента от Германия и 41 процента от Франция. Туристите от Индия (54 процента), Съединените щати (43 процента), ОАЕ (45 процента) и Сингапур (54 процента) са най-изплашени от заразяване с COVID-19 по време на пътуване поради липса на социална дистанция.

Изключение правят туристите от Обединеното кралство, които са най-загрижени за разходите за тестване преди и след пътуване (34 процента).

Проучването е проведено от 2 до 14 септември 2021 г. сред респонденти от Франция, Германия, Индия, Русия, Сингапур, Испания, Обединените арабски емирства, Обединеното кралство и САЩ, които са пътували в чужбина през последните 18 месеца.

Превод: GlasNews.bg