Почивните дни са единствените, в които човек може да помисли къде да се спаси от ежедневието и градската среда. Швейцарските Апли са добър избор, но първо са далеч и второ – ще ни излязат скъпо.

Швейцарците могат да си имат Алпи, но ние си имаме Родопите. На 30 минути от Пловдив се намира едно невероятно кътче с пълноводни водопади. До него се стига за 10 минути пеша, когато се тръгне от Бачковския манастир.

До мястото има две пътеки – едната е от манастира в посока месността Клувията, а другата от заведението с водопада нагоре по горската пътечка. 10-15 минути, след като хванете по един от двата пътя, ще се озовете в коренно различен свят от този, който ви заобикаля в забързания град – широколистни дървета, поляни, река и…. няколко водопада. Те са разположени на около минута-две един от друг, а когато застанете близо до техните чашки, ви се иска да прекарате там целия си ден. 

Най-голям е Бачковският водопад, който се намира веднага след голямата поляна. Водопадът и скалите под него, позеленели в различна степен от водния мъх, образуват един малък приказен свят, нещо като амфитеатър, различен от всичко наоколо. Водопадът е висок около 15 метра.

Местността около него е резерват и се нарича Червената стена. В този резерват, малко по-нагоре от Бачково, се намира и един от най-високите водопади в Родопите – Сливодолското падало.

Тези водопади могат да се посетят и в рамките на един ден. Друг красив водопад

Как се стига до Бачковския водопад?

Пътеката за Бачковския водопад започва точно срещу Бачковския манастир – от другата страна на паркинга. Има поставена информационна табела с близките забележителности. Пътеката е широка и по нея се върви леко и приятно – няма стръмни участъци. След 10 минути ходене пътеката се разклонява. Там трябва да се хване левия ръкав, който продължава покрай реката. От там до водопада остават 5 минути ходене.

Така общо от манастира до водопада се върви около 15-20 минути, в зависимост от темпото.

Ако сте с кола, може да я оставите на паркинга пред Бачковския манастир (ако няма много хора). Долу край пътя също има паркинг. За двата паркинга се заплащат отделни такси.