Париж вече не е най-скъпият град за живеене! Кой го измести?

Париж вече не е най-скъпият град за живеене! Кой го измести?

Огромният ръст на цените в световен мащаб покачи разходите за животс най-бързия темп от пет години насам.

Проблемите във веригите за доставки, променящото се потребителско търсене също допринасят за нарастването на цените на услуги и стоки. Най-сериозното увеличение е при разходите за транспорт, като цената на бензина се повишава значително.

Цените на имотите също се повишават, особено в градове и в близост до тях. Това са основните изводи от доклада Worldwide Cost of Living 2021, изготвен от e Economist Intelligence Unit (EIU). В доклада се проследяват разходите за живот в страните по света. Класацията на WCOL обхваща повече от 200 стоки и услуги в 173 големи града

За първи път класацията се оглавява от Тел Авив. Тази година той е посочен като най-скъпия град за живот в света. Израелският град се изкачи от пето място миналата година, като успя да измести Париж надолу в класацията за най-скъпи градове. Най-много са се покачили цените на хранителните стоки, транспорта и жилищните имоти в града.

На върха на класацията продължават да доминират европейските и развитите азиатски градове. Градовете, които са по-ниско в класацията, са предимно в Близкия изток, Африка и не толкова богатите части на Азия.

Второто място си поделят Париж и Сингапур. В топ десет са още Цюрих (4-то място), Хонконг (5-то), Ню Йорк (6), Женева (7), Копенхаген (8), Лос Анджелис (9), Осака (10).

Цените на стоките и услугите, разглеждани в доклада, са се повишили средно с 3,5% на годишна база в местна валута. За сравнение увеличението миналата година беше едва 1,9%. Повишаването на цените на петрола донесе над 20% в цените на горивата, изчислява EIU.

В индекса се разглеждат и градовете с най-скъпо гориво. Тук лидер е Хонконг с цена от 2,50 долара за литър, следван от Амстердам с 2,18 долара за литър. В топ десет са още Атина и Рим (1,98 долара за литър и за двата града), Хамбург (1,99 долара за литър), Стокхолм и Хелзинки също със сходни цени.

Като цяло най-големият спад в класацията е за Рим. Той падна с 16 места от миналогодишната класация, до 48-о място сега. Банкок и Лима са другите два града с най-голямо движение надолу в класацията.

За сметка на това Техеран се изкачи с цели 50 места до 29-то, заради продължаващото предлагане ограничения, недостиг на стоки и нарастващите цени на вноса след повторното налагане на санкциите на САЩ, пише money.bg. Сирийският град Дамаск отново се нарежда като най-евтиният град в света. Освен него и Техеран, Каракас и Буенос Айрес отчетоха може би най-сериозните нива на инфлация през 2021 година.

В топ десет на най-евтините градове за живот са Триполи, Тунис, Ахмедабад и др.

Напишете коментар
captcha

Виж още

От около 300 плажа по цялото Черноморие едва 22 са отличени със син флаг за
Eманюел Макрон направи неочаквана реклама на морската столица на България.
Курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи. Хубавото време
Слънчевото време се завърна, а с него и желанието за разходка сред природата в
Великден е! Мрачното и дъждовно време отново отстъпи пред пролетното слънце,
Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица.