Първите туристи на нашето Черноморие пристигнат днес, 10 април, от Тел Авив и ще бъдат настанени в курортния комплекс „Слънчев бряг“. 34-мата израелски туристи са направили резервации за първия чартърен полет, който ще посрещне бургаското летище.

Очаква се останалите резервации да се заявят в последния момент, каквато е тенденцията през последните години. Първите туристи този сезон пристигат с два месеца по-рано в сравнение с миналата година. Ранните записвания за сезона, обаче, са в застой, каза пред offnews.bg Христина Славова от Регионалната туристическа камара.

"Записванията за България от Международните пазари като Чехия, Румъния вървяха много добре. След избухването на военния конфликт, голяма част от записванията останаха на пауза. Има малко анулирания, по-скоро хората изчакват в началото на април месец. Заявките са за завръщане на пазари, които отсъстваха като Великобритания, Стандинавия."

След 10 април от Израел ща започнат редовни чартърни полети два пъти седмично.

Лош летен сезон се очертава по българското Черноморие, коментира ДПА. В черноморските хотели сега са настанени бежанци от войната в Украйна. През лятото в България навярно няма да пристигнат не само руските и украинските летовници, но и онези около 350 000 руснаци, които са собственици на имоти по курортите: в момента между двете страни няма самолетни връзки. Откакто започна войната, няма резервации за българското Черноморие и от Западна Европа. Туристите навярно се боят, че България е прекалено близо до сцената на военни действия.

В същото време посредниците по продажбата на недвижими имоти в Анталия съобщават, че значително повече руснаци и украинци се интересуват от закупуване на имоти в Турция. Йозкан Текче от агенцията за недвижими имоти "Antalya Homes" казва, че търсенето е два и половина пъти по-високо, отколкото през предишни години. Припомняме, Анкара се обяви против санкциите срещу Русия и държи въздушното си пространство отворено за руски самолети.