Въпреки високите нива на ваксинация в много европейски страни и стимулирането на туристическата индустрия през летните месеци, не се очаква туристическата активност да се върне на нивата отпреди пандемията до 2024 г.

Успешните програми за ваксиниране би трябвало да позволят допълнително облекчаване на ограниченията за пътуване през 2022 г. Въпреки това, пълното възстановяване ще отнеме повече време според последното издание на "Тенденции и перспективи на европейския туризъм" на Европейската комисия за пътувания, в което се проследява продължаващото въздействие на пандемията от COVID-19.

"Възстановяването на европейския туризъм изглежда е в ход, но все още предстои дълъг път", заявява в доклада Дженифър Айдух от изпълнителното звено на Европейската комисия за пътувания, цитирана от „Брюксел Таймс“. В доклада се констатира, че създаването на цифровия сертификат на ЕС за ваксиниране срещу COVID-19, въведен в началото на юли за улесняване на пътуванията в рамките на Европейския съюз, е от основно значение за осигуряване на безопасно пътуване в региона и спомага за опростяване на процеса на трансгранично пътуване, пише БГНЕС.

В резултат на това всички отчитащи се европейски дестинации се радват на по-високи нива на заетост на хотелите това лято в сравнение с 2020 г., въз основа на данните за периода юли-септември.