Защо да ходим на планина през лятото? Това е напълно логичен въпрос, който възниква на пръв поглед у много туристи. И ние ще отговорим: лятото е сезонът, в който всички жадуваме за почивка и приключения. А какво по-добро място за това от планината, впечатляващите пейзажи, прозрачните езера, водопади и тишина. Европейските планински курорти са най-подходящи за това.

Татри (Полша)

Този планински масив е обожаван от туристите. Идеален е за туризъм, тъй като има както леки, така и много трудни маршрути. Всички те се намират сред невероятно красива природа.

Между другото, тук е "близнакът" на украинския Синевир - полското Морско око. Този удивителен резервоар е заобиколен от гори и планини от всички страни, а водата в него е студена дори през лятото.

Ако обичате активния отдих, конна езда, планинско катерене, скално катерене, колоездене и парапланеризъм ви очакват в Татрите. Освен това има много пещери, през които можете да се разходите. Но ви съветваме да наемете водач за това, за да не се изгубите в подземията.

За ценителите на релаксиращата почивка тук се предлагат спа процедури, уелнес комплекси и спокойни разходки из националния парк.

Матерхорн (Швейцария)

Швейцарските Алпи са популярни сред туристите по всяко време на годината. А сред тях се откроява планината Матерхорн, до която всяка година се снимат стотици хиляди туристи. Какво му е толкова специалното? Има красива пирамидална форма. И върхът му е постоянно покрит със снежна шапка, дори през горещото лято.

Походът до тази планина е един от най-живописните в света. Минава се през зелени поляни и гори с гледка към Алпите. Продължава от няколко часа до няколко дни, в зависимост от програмата, която изберете.

Село Цермат се намира в подножието на Матерхорн. Тук ще намерите уютни вили, малки хотели, ресторанти с местна кухня, бани и сауни.

Гросглокнер (Австрия)

Местните жители наричат тази планинска верига "покрива на Австрия". Факт е, че най-високата планина в страната - Гросглокнер - е заобиколена от 266 малки върха. От разстояние прилича на шапка.

Тук можете да намерите много забавления за цялото семейство: можете да карате квадроцикли или планински велосипеди, да се разходите из Националния парк Висок Тауерн, да отидете на няколкодневен поход. Освен това в този регион има много спа центрове, където можете да отпуснете тялото и душата си.

Ако се осмелите да се изкачите по високия алпийски път, можете да посетите туристическия център „Връх Кайзер Франц Йозеф“ с кино и панорамна зала, Музея на алпийската природа, Високата порта и много други интересни забележителности.

Шамони-Монблан (Франция)

Шамони е най-високата планина в Алпите. Хората идват тук преди всичко за невероятни преходи. Маршрутите минават през поляни, гори и имат много интересни спирки. Местните планински пътеки отдавна са станали туристически, така че в близост до тях работят десетки хотели и ресторанти.

Много чужденци решават да спрат близо до Монблан дори не за активна почивка. Те се установяват в живописния град Мон Блан, опитват вкусни деликатеси, посещават музеи, концертни зали и опитват истинско френско вино. И всичко това с гледка към високи планини.

Доломити (Италия)

Доломитите, разположени в южната част на Италия, могат да удивят всеки със своята красота. Това живописно кътче в средата на защитената местност е невероятно популярно сред туристите.

Тази дестинация предлага няколко вида отдих наведнъж. Най-популярният от тях е еднодневна екскурзия до планината от град Болцано. През това време туристите се водят по най-простия пешеходен маршрут, където се намират много атракции и магазини за сувенири.

Друг вариант е да поемете по 20-километров околовръстен път с красиви гледки. Това е много вълнуващо преживяване.

Пиренеи (Франция)

Тази планинска верига е толкова дълга, че заема целия път от Средиземно море до Атлантическия океан. Ако отидете на туризъм в Пиренеите, ще можете да посетите много автентични градове с хилядолетна история.

Но това не е всичко. Именно сред тези планини се намира едно от най-големите природни чудеса на планетата – водопадът Хаварни. Заслужава си да отидете на това невероятно пътуване само заради него.

Превод: GlasNews.bg / Снимки: Pixabay.com & Image by haritanita on Freepik