Есента е в разгара си и промените обагриха планини и гори в ярки багри. Красотата е навсякъде, а хубавото време предразполага за разходка сред природата.

Днес ви представяме една пътека с лъчезарно име, която да посетите в златната есен. Очакват ви красиви гледки, но и немалко ходене. Но все пак - Златна Панега заслужава всички положени усилия.

Цялата дължина на екопътека “Искър-Панега” е 12 км. Може би около 3 от тях се движат по поречието на реката и са най-живописната и красива част от нея. Краят на пътеката е пещера “Проходна”, по-известна като Божиите очи, но от момента, в който маршрута се отделя от поречието на реката, той става трудно проходим.

Идеалната екопътека за есенна разходка в Родопите СНИМКИ

Разходката по реката отнема около 3 часа в бавен и спокоен ход и може да бъде съчетано с посещение на Каменните къщи около Карлуково и Луковит и разбира се пещера “Проходна”, която е една от най-известните пещери в България.

Еко пътеката започва в края на град Луковит в посока София. Има обособен голям паркинг, а от него началото на пътеката се разделя в два маршрута, които се събират след около 4-5 минути. Първия маршрут е малко по-стръмен и приключенски, а вторият е равен и приятен за разходка.

Двата маршрута се събират до беседка, в дясно от която, на стотина метра се намира мястото, от което можете да наемете каяк или водно колело за разходка по реката. Всъщност това е мястото, на което за първи път ще се докосвате до млечно-синия цвят на река Златна Панега, който прави тази екопътека толкова красива и живописна.

Идея за разходка в Родопите: Екопътека и водопад Сливодолско падало

Легенда разказва, че водите на река Златна Панега идват някъде от Рилските езера. Овчар, пасейки стадото си някъде в Рила, хвърлил гегата си по заблудена овца, но гегата паднала в езерото и потънала, защото в нея овчарят си криел спестените жълтици. След години същия овчар пристигнал в района на Луковит да купува овце и видял своята гега в една воденица по поречието на реката, в която бил отседнал. Попитал воденичаря от къде има гегата, а той му отговорил, че реката я донесла. Овчарят счупил гегата и от нея изпаднали скритите жълтици. “Златна е тая Панега” – възкликнал овчаря. От тогава въпреки невероятно синия си цвят, реката носи името Златна Панега.

Снимки: Красимира Ненкова