По 5 евро дневна такса ще плащат туристите във Венеция. Всички посетители на Венеция ще трябва да регистрират присъствието си в града в определените дни, като попълнят онлайн формуляр. Той ще помогне на служителите да преценят колко посетители да очакват и да изготвят стратегия за справяне с тях.

В най-натоварените си дни Венеция е пълна с туристи,  задръстващи тесните улички на града. Затова местните власти се борят срещу това.

"Не става въпрос за печелене на пари - разходите за дейността са по-високи от това, което ще спечелим", заяви кметът Луиджи Бругнаро пред репортери.

Целта е да се възпрепятства масовият туризъм, който създава, трудности за живота в този град, каза Микеле Зуин, служител на общината, отговарящ за бюджета и икономиката.

Посетителите, които остават да пренощуват във Венеция, няма да трябва да плащат. Както и тези, които пътуват до там, за да работят, да посетят роднини или да учат. Всички родени в града също са освободени, както и лицата под 14 години. Г-н Бругнаро заяви, че няма да има ограничение на броя на посетителите.

Издигащ се по невероятен начин от водите на венецианската лагуна, градът е толкова деликатен, колкото и красив. През последните десетилетия се бори да запази своята уникалност,  застрашена от изменението на климата и покачването на морската вода, както и от масовия туризъм.

За да противодейства на тази ерозия, градът е инсталирал гигантски порти на четирите устия на лагуната, за да не влиза морска вода и да не се изсушават тротоарите. Забранено е на круизните кораби да влизат във вътрешните канали. Тези усилия помогнаха Венеция да не бъде в списъка на ЮНЕСКО за "световното наследство в опасност".