Заради бежанците от Украйна полицаи, военни и голяма част от държавните служители тази година няма да ползват евтини почивни станции на ведомствата, в които работят. Закупилите преди месеци карти са предупредени, че няма да могат да ги ползват.

Съобщението, с което се анулират карти за почивка на гранични полицаи.

Министерски съвет обаче няма да се лиши от двете си морски бази - в “Евксиноград” и на Слънчев бряг. Там избягали от войната няма да се настаняват. В резиденция “Евксиноград” до момента не са настанявани украински бежанци и не сме получавали указания, че предстои това да се случи, каза управителката на елитната морска база Меглена Роева, съобщи Труд.

За почивната база в Слънчев бряг пакетната цена за 5 нощувка със закуска, обяд и вечеря е 525 лв. до средата на юни и 725 за висок сезон.

Още в първите дни на април бе съобщено от министъра на туризма Христо Проданов, че след 31 май бежанците от Украйна, които в момента се намират в частни хотели по Черноморието, ще бъдат преместени в държавни бази.

Над 97 068 бежанци са регистрирани под временна закрила у нас. В страната пребивават 102 032 граждани на Украйна, съобщи Мариана Тошева, която оглави Държавна агенция за бежанците към МС и ръководи координационната група.

Преди Гергьовден са били привикани в Министерски съвет главните секретари на всички държавни ведомства, които имат почивни станции. След направен обзор на местата в тях се оказало, че наличните места в тях са около 33 000. Отправено е искане към други ведомства да предоставят свои бази, за да бъдат настанявани украинци.

В хотелите към края на април са настанени над 59 000 бежанци, избягали от войната. Обсъжда се и вариант за настаняване в спортни бази.

От 26 април държавата ще плаща и здравни осигуровки в продължение на три месеца на украинците.

Министърът на туризма Христо Проданов съобщи, че днес (9 май) ще бъдат разплатени средствата на хотелиерите, направени за бежанците до 31 март.

Министерството на отбраната оказва съдействие от самото начало на военните действия в Украйна и вече трети месец транспортира и настанява? украински граждани, потърсили спасение в България, заяви директорът на пресцентъра на МО Митко Димитров.

Към днешна дата в три почивни бази на Изпълнителна агенция “Военни клубове и военно-почивно дело” са настанени общо 351 украински граждани - 249 възрастни и 102 деца и юноши, на възраст от бебета до 18-годишни.

Най-голям брой са настанените в хотел “Рибарица” в село Рибарица - 238 души, каза още Димитров. В хотел “Адмирал” в курортен комплекс “Св. св. Константин и Елена” има 106 души, а в почивна станция “Боровец” в курортен комплекс “Боровец” са постъпили седем украински граждани, като Министерството на отбраната съдейства с организацията и транспорта по преместването и настаняването им.

В края на месеца бежанците, които сега живеят по хотели в Благоевград, ще бъдат настанени в новопостроен, модерен общински социален блок.

Общината разполага с 183 апартамента, които са напълно обзаведени и оборудвани. В 130 от тях ще бъдат настанени украинци. Едно от изискванията е те да имат регистрация в Благоевград.

Бежанците, които ще живеят в тези жилища обаче ще трябва да си поемат разходите по апартаментите и храната. В Благоевград има около 200 бежанци от Украйна.

Разбрали, че ще се дават обзаведени, нови жилища, доста бежанци от Варна са потърсили информация дали могат и те да кандидатстват.

Блокът бе построен по европроект за 10 млн. лв. специално за социално слаби семейства в Благоевград.

Кметът Илко Стоянов реши да настанява там бежанци, но се оказа, че трябва да се пита финансиращия орган по програмата, както и общинския съвет да гласува за промяната на предназначението на блока. Процедурата отне няколко месеца и едва към края на май ще стане възможно настаняването на украинците.

Решението не се хареса на социално слабите благоевградчани, които близо две години чакат да стартира процедурата за тяхната оценка и настаняване.