След като въведе визи за работа и обучение за европейски граждани от тази година, Великобритания се готви да ограничи и свободното влизане на хора с цел туризъм или гостуване. Това стана ясно от обявена от вътрешната министърка Прити Пател мащабна реформа на британската имиграционна система.

Тя предвижда да се въведат електронни разрешителни за краткосрочни пътувания, подобни на тези, с които британските граждани влизат в САЩ и Канада. Те например попълват онлайн формуляр и плащат съответно 14 или 7 долара в двете държави, когато искат да ги посетят. В момента европейските граждани имат право да влизат във Великобритания свободно и да остават в нея до 6 месеца, но не могат да работят или да учат през това време.

Задължението да кандидатстват за електронно разрешително ще позволи на британските власти да проверяват какви хора искат да влязат в Обединеното кралство и да отказват на тези, които смятат за опасни. Все още не е ясно кога точно ще заработи новата схема за пресяване на пътуващи, но се очаква да е непосредствено след като от следващата година бъде пусната аналогична европейска система за допускане на граждани от 62 държави, с които ЕС няма визов режим. Европейските разрешителни ще струват 7 евро, а английските – вероятно 9 паунда.

Междувременно един от най-големите туроператори на Острова TUI отмени чартърните си полети до края на юни до 8 държави, сред които и България, пише "24 часа". От компанията обясниха, че това се налага заради несигурност, породена от пандемията. Фирмата обаче ще реализира полетите си до други страни от кехлибарения списък, в който е и България, въпреки предупреждението на британските власти да не се отива на почивка в тях. Такъв е случаят с Испания, където стотици англичани пристигнаха през последните дни.