Сезонът е пролет, дърветата тъкмо са се разлистили. Въздухът е свеж и прохладен. Времето е подходящо за разходка. Ние ще ви дадем една дестинация, която определено си заслужава.

Село Ярлово е разположено по южните склонове на Витоша, част е от община Самоков.  Селото се намира на 40 километра от София. Името Ярлово от турски означава "място на припек" и неговите склонове гледат към Рила планина. На запад се намира планината Верила. Към днешна дата населението на селото е около 200 души. Ярлово е достатъчно малко, че да ти е спокойно и уютно да си там, и достатъчно голямо, че да има какво да се прави. Има си не един, а няколко магазина, та дори и кафене и кръчма.

Над селото, в местността Бабина Курия, има построен параклис. А покрай него се спуска малката река Палакария. В близост до реката е направена чешма, от която ще можете да отпиете студена вода. В района има и поставени пейки с маси за отдих. А над чешмата има дърво, на което туристите връзват плат и си пожелават нещо

 От поколение на поколение и от уста на уста се носи история за лековитите свойство на водата, течаща от чешмата. Според местните поверия тя е направена по препоръки на баба Ванга.

“ Някога един баща завел болното си дете при баба Ванга. То имало проблеми със зрението и единственият начин да се оправи е баща му да построи чешма и параклис, но къде да е, а точно там, дала му заръка Петричката врачка. Не след дълго мъжът започнал да изпълнява задалите и една по една и детето му оздравяло.” – разказват по-възрастните местни жители.  

Поверието гласи, че трябва три пъти да си измиете очите и след това да отпиете три глътки от лековитата вода. Потопете се в селската идилия на селото, разходете се по уличките и поговорете с бабите, те винаги има какво още да разкажат.