Тъй като въздушният трафик все още е ограничен, все повече хора избират да пътуват със собствените си автомобили. Независимо дали ще ходите на планина или на море, има някои нюанси, които трябва да имате предвид, за да избегнете неприятни изненади.

Не сменяйте лентите за движение

Задръстванията на автомагистралите са често срещани. Шофьорите, които постоянно сменят лентата, мислейки, че ще бъде по-бързо, грешат. Подобни действия увеличават риска от инцидент, а по никакъв начин не спестяват време.

Снимка: Westend61 / Getty Images

Ако ви се струва, че колите се движат по-бързо в другата лента, това само ви се струва. Причината е, че помним автомобилите, които ни изпреварват много по-добре: изглежда, че два пъти повече коли ви изпреварват, отколкото вие самите.

Не забравяйте да проверите автомобила преди шофиране

Домът ви вече е отзад, а мястото за почивка ви е съвсем близо - изведнъж на таблото светва червена светлина. Разбира се, случват се непредвидени повреди и никой не е имунизиран от това, но някои проблеми могат да бъдат избегнати чрез оглед на автомобила преди шофиране.

Не забравяйте да проверите нивата на маслото и охлаждащата течност. Трябва също да проверите гумите, фаровете и мигачите.

Не претоварвайте превозното средство

Най-хубавото при пътуването със собствена кола е, че не е нужно да се придържате към допустимия багаж и да влачите тежки куфари на платформата. Ето защо много туристи са склонни да натъпчат абсолютно всичко в автомобилите си.

 

Снимка: DigitalVision / Getty Images

Ако багажникът е натоварен догоре, няма да виждате нищо в огледалото за обратно виждане и ако товарът не е правилно закрепен, аварийното спиране може да го превърне в опасен снаряд. Не на последно място, налягането в гумите трябва да съответства на теглото. Ако е твърде ниско, разходът на гориво се увеличава и съществува риск от повреда на гумите.

Има горна граница на теглото за всяка кола: тези, които надвишат лимита с 20%, в Германия например ще трябва да платят глоба от 10-35 евро. Онези шофьори, които рискуват с наднормено тегло с повече от 20%, рискуват 95 евро глоба.

Твърде малко почивки

Вече сте навъртели няколкостотин километра и все още има два или три часа, за да стигнете до местоназначението. Дългата почивка отдавна е закъсняла, но желанието за бързо пристигане до дестинацията надделява. Разумът трябва да победи в тази битка!

Снимка: Getty Images 

Експертите съветват да спирате на всеки един и половина до два часа, да поемате малко свеж въздух и да разтягате краката си. И не забравяйте, така нареченият енергиен сън с продължителност малко под 30 минути може да направи чудеса и да върне тялото към нормалното.

Приятна почивка!