Една от климатичните особености на Турция е, че в един и същи сезон на годината може да се пързаляте на сняг и децата да играят със снежни топки или да се попечете на плажа и да се изкъпете в морето. 

Есента, която на турски се нарича "пастърма язъ" (еквивалент на българското "циганско лято"), е именно такъв сезон. 

Тези дни в редица окръзи на Източна Турция, като Ван, Ерзурум, Хаккяри, Тунджели, заваля първият за годината сняг и покри в бяло сградите. Но на юг, в окръг Мерсин на средиземноморското крайбрежие, много летовници продължават да се пекат на плажа.

В района на туристическата забележителност Къзкалеси (Момина кула) в окръг Мерсин, която е включена в списъка на ЮНЕСКО на световното нематериално наследство, температурите са около 26 градуса.

“Хиляди туристи, най-вече от Русия, Германия и други страни, прекарват почивката си на морския бряг в нашата област. Въпреки че е месец октомври, времето е топло. Няма я навалицата от летните месеци, морето е спокойно и летовниците се наслаждават на слънцето и морската вода", разказа заместник-председателят на Дружеството за култура и туризъм Къзкалеси Мехмет Ширин Йозтоп.

"През уикендите плажовете се изпълват и с местни туристи от съседните окръзи. Освен насладата от почивката, туристите посещават и историческите забележителности, сред които се откроява античният град Корикос, който също е включен в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното нематериално наследство. Очакваме туристическият сезон при нас да продължи до към 20 ноември”, каза още Мехмет Ширин Йозтоп.