Лятото ни приканва да взимаме отпуски, да пътуваме и релаксираме. Някои предпочитат морето, другите се отправят към планините.

Освен родните красиви дестинации има и такива, които не са толкова далечни и определено си струват и в чужбина.

Ето шест фантастично живописни европейски автобусни маршрута – всички те са толкова много по-евтини, отколкото очаквате:

От Соренто до Амалфи

Амалфийското крайбрежие, разположено югоизточно от Неапол, е символ на красота, романтика и шик.

Скалите с изглед към Тиренско море, с накацали върху тях живописни градчета и села, са се превърнали в магнит за ценителите на природните богатства, пише The Guardian.

Фелини, Роселини и много други режисьори са снимали тук, а филмови звезди и до днес отпиват коктейли на тераси високо над вълните.

Скалистият пейзаж и биоразнообразието на крайбрежието са причина то да бъде обявено за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Вие също може да се насладите на тези гледки срещу 3,10 евро (купете си билет за Corsa Singola в магазин tabacchi преди да се качите на кораба).

Автобусът 5070 пътува покрай брега от Соренто с гледка към Везувий и остров Капри и стига до Позитано, град, който се е надвесил над скалите подобно на разноцветни водорасли.

Пътуването отнема около 90 минути и завършва в Амалфи, с неговия кокетен плаж и къщички като от пощенска картичка.

Ако не сте се наситили на морските гледки, качете се на автобус 5120, който срещу 2,60 евро ще ви закара на изток от Амалфи до старата нормандска столица Салерно.

За маршрути и разписания посетете unicocampania.it

Из Париж

Не е необходимо да резервирате обиколка на забележителностите в Париж: просто си купете билет за 2,10 евро за T+ и се качете на автобус 69.

Маршрутът се движи от запад на изток през града и започва от Марсово поле до Айфеловата кула, а в края му спира на гробището Пер Лашез - последната спирка на Оскар Уайлд, Едит Пиаф, Джим Морисън и редица други културни икони.

По пътя на 69 ще видите мостовете Александър III и Понт Ньоф, музея Орсе, Лувъра, катедралата Нотр Дам и площада на Бастилията.

Единственият недостатък е, че този автобус може да бъде претъпкан, така че в пиковите часове се качете близо до двата края на маршрута, за да си осигурите място.

Голямото предимство е, че 69 следва различен маршрут от Пер Лашез обратно до Айфеловата кула, така че с друг билет t+ можете да направите нова обиколка.

Информация за маршрута на ratp.fr

От езеро Блед до езеро Бохин в Словения

Всеки, който дори бегло се интересува от шоколадови бонбони или пъзели, няма как да не е виждал езерото Блед.

То е обградено от гористи хълмове, а над него се извисява замък. Още по нагоре има малка църква, представляваща великолепна гледка.

Може да се изненадате, но на 50 м по-високо се намира по-малко известно езеро, което е още по-приятно за окото: Бохинското езеро.

40-минутното пътуване с автобус (3,60 евро) между двете започва от привлекателния град Блед и минава покрай южния бряг на едноименното езеро.

След това се движи по бреговете на река Сава Бохинска до националния парк Триглав и през пролом в планината до Бохинското езеро. Заемете място от дясната страна, за да се насладите на гледката към двете езера.

Разписание и билети на ap-ljubljana.si

До замъка на Дракула

Пътувайте с автобус по един от най-атрактивните румънски пътища и ще следвате маршрута, използван от търговците още през Средновековието: прохода Ручар-Бран между Трансилвания и Южна Румъния.

Това е и удоволствие за любителите на планината.

Изкачвайки се на височина от 1300 метра, пътят се вие покрай фотогенични планински селца, като накрая се спуска към Бран и емблематичния му замък. Сега той е музей, издига се над околните гористи склонове и е известен като замъка на Дракула.

45-минутното пътуване ще ви струва по-малко от смразяващите кръвта 10 леи. Разписание и билети на autogari.ro

От двете страни на Берлин

Берлинският автобус 100 не само предлага пълна обиколка на най-историческите забележителности на германската столица, но и сам по себе си е част от историята: след обединението той е първият, който пресича източната и западната граница на града.

Билетът струва 2,90 евро и осигурява 30-минутна обиколка на забележителностите, които са включени във всеки пътеводител.

Автобусът минава покрай Берлинския дом и Острова на музеите, за да стигне до Унтер ден Линден и Райхстага, след което разглежда двореца Белвю, Колоната на победата и KaDeWe - най-големия универсален магазин на европейския континент - и пристига в Зоологическата градина с необикновената Врата на слона.

Разписание и билети на bvg.de

От Ница до Монако

Повече от 30% от населението на Монако са милионери; това не е място, където бихте очаквали да намерите нещо на безценица.

Приятна изненада обаче е да откриете, че едно докосване до света на лукса може да струва 2,50 евро (2,10, ако си купите билет от приложението на автобусната компания Zou).

Можете дори да избирате маршрут.

Автобусите се движат по два от трите прочути пътя Corniche, които се простират на различни височини по протежение на това парче от Лазурния бряг.

На тези със световъртеж при пътуване се препоръчва автобус 607, който се движи по крайбрежната улица Basse Corniche, преминавайки евтино и весело покрай суперлуксозни морски курорти като Вилфранш-сюр-Мер и Сен-Жан-Кап-Ферат.

Информация за маршрута на zou.maregionsud.fr