Поради нарастващия брой хора, заразени с така наречения Делта щам, е по-добре да избягвате някои популярни дестинации за почивка.

Ваксинациите се увеличават и повечето ограничения за пътуване в Европа вече са премахнати. Разпространението на по-заразния индийски щам коронавирус обаче е тревожно. Затова медиците не препоръчват пътуване до ваканционни дестинации, където този щам е широко разпространен.

„Пътуванията до засегнатите региони трябва да се избягват“, каза федералният министър на здравеопазването в Германия например Йенс Шпан в интервю за Handelsblatt. "Призовавам всички пътуващи да следят отблизо ситуацията в света."

Великобритания: Страна за почивка с най-висок процент на делта

Във Великобритания индийският щам се разпространява бързо и в момента представлява над 90% от новите случаи. Планираното по-нататъшно облекчаване на карантинните мерки в Англия първоначално беше отложено с четири седмици до 19 юли. Процентът на ваксинация сега е висок: повече от 80% са получили първата ваксинация, около 60% вече са получили втората ваксинация.

Португалия

Заедно с Обединеното кралство, Португалия е може би най-тежко засегнатата държава от делтата в Европа. Около 80% от всички случаи на коронавирусна инфекция са свързани с нова мутация. Правителството беше принудено да изолира столицата Лисабон.

Дали ще бъде обявено ново заключване през следващите седмици, ще се реши през следващите няколко дни. В момента влизането в Португалия е възможно след цифрова регистрация и с отрицателен тест за коронавирус.

Франция

Понастоящем щамът Delta покрива 9-10% от всички инфекции, заяви говорителят на правителството Габриел Атал в сряда след седмично заседание на кабинета, водено от президента Еманюел Макрон.

Испания, Италия, Гърция

Популярните дестинации за почивка като Испания, Италия или Гърция имат относително ниска честота. Пътуването до тези страни включва минимален риск.