Най-накрая границите са отворени. След месеци на заключване мнозина са пропуснали слънцето, пясъка и морето. Ваканциите обаче могат да се окажат доста скъпи, ако планирате да прекарате почивката си в държава, различна от вашата страна.

Това е така, защото в допълнение към пътните разходи в настоящите условия трябва да се вземат предвид и разходите за тестове за коронавирус, които някои страни изискват за влизане на лица, които не са били ваксинирани или не са боледували от COVID-19.

Според BILD курортните региони като Испания, Турция, Гърция, Португалия и Франция са отворили отново своите граници за чуждестранни посетители, но всеки, който иска да отиде там, е длъжен да представи отрицателен резултат от PCR теста. И това е наистина скъпо в сравнение с антигенния тест. Цените на ваканциите могат да скочат, особено за семейните туристи.

PCR тестовете са скъпо "удоволствие"

Например, ако планирате да посетите Майорка, при регистрация ще трябва да представите PCR тест не по-стар от 72 часа. А знаете колко струва един такъв тест.

Проблем: въпреки факта, че резултатите от теста за бърз антиген са готови в рамките на 30 минути след анализа, в случая на PCR теста ще трябва да изчакате поне 24 часа. Ако имате нужда от резултати по-рано, бъдете готови да платите доста по-скъпо.

В най-лошия сценарий четиричленно семейство ще трябва да добави около 600 - 700 лв. повече към разходите си и това е само при пътуване в една посока. 

В същото време, страни като Австрия, Дания, Хърватия или Италия не изискват PCR тест при влизане. Почиващите трябва само да предоставят отрицателен резултат от теста за антиген преди не повече от 48 часа.

Весела ваканция!