Пампорово отваря ски зоната от днес със символични цени на дневна лифт карта от 10 лева. Заради натрупаната през последните дни снежна покривка ще бъдат отворени почти всички основни ски писти.
До края на декември е обявен промоционален период за еднодневните карти, а полудневните ще са с увеличено времетраене.
С откриване на зимния сезон в сградата на един от най големите хотели ще заработи лаборатория за тестове за коронавирус.

Официалният старт на ски сезона ще бъде даден утре - 18-и декември.

Банско също е в навечерието на откриването на новия зимен сезон. На Бъндеришка поляна тече усилена тренировка за откриването утре, а очакванията са големи поради големия снеговалеж.

"От днес пистите работят, всичко е готово, имаме подходящи температури", обясни пред БНТ Иван Обрейков, представител на фирмата концесионер на лифта.

Снежната покривка е 80-90 см, на места по върха е над 130 см. Не се препоръчва излизане от маркировката, тъй като поради натрупалия нов сняг има опасност от инциденти, посъветва Обрейков.

Цените на картите от днес до 26 декември са 70 лева за възрастен. Утре ще е 20 лева за карта, независимо от възрастта. Кабината ще бъде 10 лева отиване и връщане. След 26-и цените стават с 12% по-скъпи, тоест дневната карта ще е 79 лв. 1450 лева е сезонната карта, обясни Обрейков.

Зелен сертификат за лифта не се изисква,нужен е единствено за посещение на барове и ресторанти. Мерките не са се променили от миналата година - дистанция, маски в кабините и на закрито, включително и в лифтовете.

Ден по-късно планината ще приветства скиорите и в Боровец. В първия ден на уикенда сезонът започва още в Осогово край Кюстендил и в Мальовица.

В навечерието на Коледа - на 23 декември отварят врати ски зоните "Мечи чал" в Родопите и "Алеко" в полите на Витоша. А непосредствено след християнския празник и на Беклемето край Троян.

На този етап по високите планински масиви в страната има достатъчно снежна покривка. Работят и съоръженията за произвеждане на технически сняг - там, където има такива системи и температурите са в необходимите граници.