Някои европейски ваканционни острови биха могли да бъдат включени в "зеления списък", който позволява пътуване без карантина това лято.

Светофарната система на Обединеното кралство ще постави страните в зелен, кехлибарен или червен списък в зависимост от риска, който представляват по отношение на положението им с коронавируса в чужбина.

Азорските острови 

Докато зелените страни ще избягват карантината, кехлибарените и червените страни ще трябва да карантират, съответно у дома и в хотела.

Зеленият списък тепърва ще бъде обявен с надеждата да разкрие дестинациите до 1 май, въпреки че първоначално експертите се опасяваха, че по-голямата част от Европа може да бъде спряна от списъка поради третата вълна, която удари много от страните.

Правителствени източници обаче предполагат, че могат да бъдат включени ваканционни острови в Испания, Португалия и Гърция, след коментарите на министъра на транспорта Грант Шапс относно коридора за островни пътувания.

Канарските острови

Понастоящем разпространението на ваксината на Канарските острови е 91%, според Telegraph , в сравнение с едва 18% в Испания като цяло, което означава, че дестинацията може да се обмисли за лятна ваканция.

Португалските Азорски острови и Мадейра са на 36 процента и 33,7 процента, много по-високи от 20 процента в страната, докато Гърция дава приоритет на собствените си острови за пускане на ваксината, което означава, че могат да бъдат включени дестинации като Занте, Миконос и Санторини.

Миконос

Малта и Гибралтар са най-склонни да бъдат включени - Малта е ваксинирала 44 процента, докато Гибралтар е първата държава, която предлага на всеки възрастен удар, като 97 процента вече са ваксинирани.

Също така тези с висок процент на ваксинация включват Малдивите - 52%, Сейшелските острови - 67% и САЩ - 40%.

Ваксинираните чужденци, или тези с отрицателен тест, вече могат да посетят Гърция, докато Испания и Португалия ще отворят вратите си за туристи до лятото, пише pochivkablitz

Испания "отчаяно иска да посрещне" туристи това лято , според министъра на туризма на страната Фернандо Валдес, който заяви, че е оптимист, че пътуващите ще могат да се върнат до юни, в зависимост от дискусиите с различните страни.