Заради ковид кризата и ограниченията в съседните страни тази година повече българи избраха да почиват по родното Черноморие.

Голяма част, които са избрали да почиват у нас, са предпочели курортите по Южното ни Черноморие, докато Северното е предпочетено от румънските и полските туристи.

Директорът на Водноспасителната служба към БЧК Антон Налбантов казва, че плажовете у нас са около 200, като половината от тях се охраняват. Няма ограничения, които да забраняват посещаването на неохраняемите, но вниманието на хората трябва да е повишено при къпане и плуване в морето.

Когато морето е неспокойно или пък има морски течения - тези плажове са рискови, тъй като при възникване на инцидент няма кой да се притече на помощ.

Код "Мъртво вълнение" – как да избягаме от него СНИМКИ

Дежурствата на спасителите на охраняемите плажове е от 8.00 до 18.00 часа. По неофициална информация от началото на летния сезон инцидентите с фатален край са около 10-15.

"С навлизането на месец август започват климатичните промени, започват да духат малко по-силни ветрове, при влизането в морето не е препоръчително да се плува сам, особено навътре в морето, плува се успоредно на брега и в група", отбеляза още Налбантов пред "Монитор".