Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО влизат обекти като гора, планина, езеро, пустиня, сграда, археологически обект или дори цял град. Програмата има за цел да каталогизира, именува и опазва обекти с изключително културно или природно значение за общото наследство на човечеството.

Под егидата на ЮНЕСКО има стотици обекти в целия свят. Италия е на първо място по брой на обекти в списъка – цели 54 на брой и изпреварва Китай точно с 1 обект.

Културата и историята на Италия са безкрайно интересни и не случайно в тази красива страна има толкова много обекти, които ЮНЕСКО „стопанисва“.

Нейните 54 културни и природни забележителности представляват малко над 5% от световния списък на ЮНЕСКО и се увеличават всяка година. Ето една малка част от тях: античният римски град Помпей, крайбрежието на Амалфи, историческите центрове на Флоренция, Рим, Венеция, Неапол, Сан Джиминяно, Сиена и Верона, Площадът на чудесата в Пиза, вила „Д`Есте“ в Тиволи, раннохристиянските базилики в Равена, базиликата на св. Франциск в Асизи, улица „Гарибалди“ в Генуа, Долината на храмовете с археологическия комплекс в Агридженто, вулканът Етна, Матера, Палермо, Алберобело, Ното, Модика, Катания, Портовенере, Чинкуе Тере и други.

Всяко едно от тези кътчета от Италия заслужава своето място в списъка на ЮНЕСКО. Най-посещавани са разбира се Рим, Флоренция, Венеция, Верона, Пиза, Неапол. Не по-малко интересни са обаче и останалите места в списъка.

Ето една малка част от тях, които наистина горещо ви препоръчвам да посетите:

Матера

Градът се намира в Южна Италия в район наречен „Базиликата“. Той е на 401 метра надморска височина и през 2019г. заедно с Пловдив беше европейска столица на културата. Матера е под егидата на ЮНЕСКО заради своите уникални къщи, както и фактът, че е един от най-старите постоянно населени градове в света. Сред основните забележителности на града са пещерите и скалните църкви. В тези църкви все още могат да се видят някои византийски фрески, макар и доста избелели. ЮНЕСКО прибавя историческия център на Матера към своя списък през 1993 г.

Ферара

Градът се намира в Северна Италия в едноименната провинция. Ферара е красиво ренесансово градче, което до голяма степен се свързва с фамилията Есте. През 13-ти век те властвали в града и си изградили репутация на пазители и възродители на изкуството. След историческите места, които не бива да пропускате в града са голямата катедрала и двореца Есте, както и още няколко други дворци с прекрасна архитектура.

Алберобело

Още едно прекрасно място в Италия, което заслужено е част от списъка на ЮНЕСКО. Намира се в Южна Италия, в красивата област Пулия. Известен е със своите многобройни кръгли къщи, наречени трули. В буквален превод името означава „Красиво дърво“. Трулите представляват семпли, но солидни кръгли жилища с конусовиден покрив, изградени от камъни без хоросан. Строителство им е започнало в средата на XV век. Алберобело се разпростира на 2 хълма, които са разделени от речно корито. Стените на трулите са доста дебели, малко над метър, за да може във вътрешността на варовиковата къща да е топло през зимата и прохладно през лятото. Покривът на една трула, в повечето случаи, е изграден от няколко конуса.

Агридженто

Най-фотографираното място в града е „Темпио дела Конкордия“ или още „Храмът на хармонията“. Предполага се, че е изграден още през 430 г. пр.н.е. и е един от най-внушителните храмове на елинския свят. Освен това той е един от двата най-запазени подобни паметници на гърците. Изграден е от цели 34 изправени колони, които стоят непоклатимо и до днес. Мястото и храмът по нищо не отстъпват на великия акропол в Атина.

Друг интересен и дори още по-внушителен, със своите размери е Храмът на Зевс. Археолозите смятат, че е третият по големина гръцки храм изграждан някога и дори надминава базиликата „Свети Петър“ в Рим. За съжаление в наши дни са останали само няколко колони и разпръснати камъни от това величествено чудо на архитектурата.

Изключително интересен феномен, който се случва няколко пъти в годината в Агридженто е т.нар. „оранжево небе“. Това чудо на природата води своето начало от Сахара, тъй като остров Сицилия е доста на юг, а точно под него се намира континентът Африка. Силните пустинни ветрове стигат чак до бреговете на остров Сицилия, като освен, че цялото небе става оранжево, започва да вали и пясък.

Етна

Етна е активен вулкан, изграден от базалти и издигащ се на 3323 метра надморска височина. По склоновете му има над 200 кратера и лавови потоци. Едно от най-мощните изригвания на сицилианския гигант става на 11 март 1669 г. и трае близо 4 месеца. Щетите и загиналите са огромни, пише vesti.bg. Лавови потоци са се стичали от най-големият кратер надолу по склона на планината директно в морето. В днешно време геолози и вулканолози сравнително точно могат да предвидят дали ще има изригване и от какви мащаби ще бъде то.

Някои райони на вулкана са достъпни за туристи, но при определени мерки за безопасност и условия. Това определено е изживяване, което не бива да пропускате, ако някога отидете в Таормина или Катания.

Доломитите

Още една природна забележителност, която е под егидата на ЮНЕСКО и ако сте я виждали на живо, то вече знаете защо това е така. Въпросните Доломити са част от Алпите и пейзажът, който оформят безспорно е уникален. Името идва от минерала доломит, който съдържа магнезий, желязо или манган. Въз основа на този минерал същото име носи и вид седиментна скала, близка до варовика. И двете са кръстени така на френския геолог и минералог от ХVІІІ в. Деода дьо Доломю. Връзката между французина и Доломитите е по-пряка – именно с пътуването си из тях, той извършва повечето си важни открития. Доломитовите Алпи са сравнително голям масив. С размери 150 на 190 км. и площ почти 16 000 кв. км.

Урбино

Урбино е родното място на Рафаело, който е един от най-известните художници в Италия и света. Градът не е много популярен, но е изключително интересен, с богато историческо и културно наследство, включен в списъка на ЮНЕСКО. Университетът в Урбино е един от най-старите в Европа, на около 500 години. В града има добре запазени архитектурни сгради и паметници. Интересна за посещение е родната къща на Рафаело, където са съхранени произведения на твореца, както и картини на неговия баща Джовани Санти.

Урбино е един наистина много интересен град, разположен на висок хълм между долините на две реки – Фоля и Метауро. Точно поради факта, че градът е построен на хълм, улиците са стръмни, много романтични и едно истинско предизвикателство за всеки, който реши да се разходи из тях. Но не взимайте всичко наведнъж, почивайте си по-често и по този начин хем няма лесно да се изморите, хем ще се насладите максимално на град Урбино.