Авиокомпаниите Lufthansa и Austiran Airlines промениха изискването за типа маска, която може да бъде използвана по време на полет от пътниците. Българи, пътуващи от Австрия за България не са качени на борда на самолет, докато не са си набавили маска с по-висока защита. 

"На самия изход за самолета ни обясниха, че не могат да ни пуснат на борда, докато не си закупим маска с по-висока защита. В последния момент тръгнахме из летището, за да проверим откъде можем да си закупим такава", разказаха пътници пред GlasNews.bg.

На полети до и от Германия, и във всички полети на Austrian Airlines от и до Австрия, без значение от дестинацията, са разрешени само маски за лице от следните стандарти: FFP2, KN95 или N95 без клапан.

Как изглеждат маските тип FFP2, KN95 и N95:

 

 

 

Кога трябва да се носят маските:

Маските трябва да се носят по време на качване, на борда и при напускане на самолета. Маските от плат вече няма да бъдат разрешени, шлемове и маски с клапани вече не са разрешени. 

Всеки пътник на борда трябва ли да носи маска?

Да - задължително е всички пътници и екипаж да носят маски, които напълно покриват носа и устата. Единствените изключения от това правило са деца под шест години и лица, които не могат да носят маска по медицински причини.  

Допускат ли се изключения:

Изключения от този регламент все още могат да се правят по здравословни причини. Изключение ще се приеме само, ако пътникът може да представи текущ (не по-стар от 48 часа) отрицателен резултат от тест на Covid-19, допълнен от медицинско свидетелство по образец издаден от лекар.

Пътуването на българите до София е продължило по график, след като са се снабдили с маските, които изискват авиокомпаниите.