Хотелиери, амбулантни търговци, шофьори на тук-тук (авторикши) в Банкок се подготвят за решително изпитание: от 1 ноември Тайланд отваря отново границите си за ваксинирани туристи след година и половина опустошителен локдаун.

Кризата остави туристическата индустрия обезкървена, с едва 73 000 чуждестранни посетители в кралството за първите осем месеца на 2021 г., срещу близо 40 милиона през 2019 година.

Загубите се измерват с десетки милиарди долари, като над 3 милиона души са загубили работата си.

Банкок, най-посещаваният град в света преди пандемията, ще има нужда от много време, за да заличи раните си, предупреждават професионалисти от сектора.

Кварталът Чайнатаун, смятан преди кризата за място, което просто трябва да се посети и рай на уличната храна за пътуващите, е опустошен.

Под ярко оцветените светещи табели много сергии са пуснали кепенците и шофьорите на тук-тук бездействат.

Самран, шофьор от 25 години, сега печели само три долара на ден.

"Не съм обслужил нито един турист от април 2020 г.", когато Тайланд беше затворен за международни полети, оплаква се той.

По-късно властите отвориха отново границите, но наложиха строга 14-дневна карантина в лицензиран хотел, обезкуражавайки посетителите.

Правилата бяха облекчени от юли само за международни посетители, пристигащи на южния остров Пукет, но това привлече само няколко десетки хиляди туристи - капка в морето.

За да избегне провала на сектор, който осигуряваше близо 20 на сто от БВП преди пандемията, от 1 ноември правителството отменя карантината за ваксинираните посетители от около 40 страни, смятани за "нискорискови" (Китай, САЩ, Австралия, Франция, Великобритания, Германия...).

Те ще трябва да представят негативен тест за КОВИД-19, направен в страната, от която идват, да си направят до 24 часа след пристигането друг, и да останат една нощ в хотел.

"Бизнесът отново ще се подобри", изразява надежди Танансат, който от 10 години продава печена патица в китайския квартал. "Но едва ли скоро ще посрещнем", китайците, които са най-голямата част от пристигащите в Тайланд туристи (повече от 25 на сто през 2019 година).

Всеки, който напуска Китай, остава под карантина от поне 14 дни след завръщането си, което е възпиращ фактор.

Що се отнася до индийците и руснаците, два други големи пазара за Тайланд, няма признаци, че скоро ще могат да бъдат сред отговарящите на условията страни.

"Наистина очакваме, че тайландското правителство ще отмени забраната за алкохола, която не мотивира туристите да се завърнат", коментира Даниел Кер, директор на петзвездния хотел "Чатриум", с 400 стаи, на брега на река Чао Прая, пише novini.bg.

Процентът на заетите стаи в хотела е спаднало до под 10 на сто в разгара на кризата.

За празниците в края на годината са резервирани над половината стаи, но 85 на сто от тях - от тайландски клиенти.

Но "тенденцията е окуражителна", уверява директорът. "Успяхме да запазим по-голямата част от служителите си и ще наемем нови".