Тези спиращи дъха дестинации, които ще покаем, без съмнение са едни от най-впечатляващите и необикновени гледки на Земята, сред многото удивителни чудеса, които природата е дарила на човечеството.

Освен че ни позволяват да се запознаем с чудото и красотата на природата, тези природни чудеса ни учат да ценим и уважаваме екосистемата на Земята.

Вижте ги:

1. Река Кано Кристалес, Колумбия

Река Кано Кристалес, известна още като "Реката на петте цвята" или "Течната дъга", получава своите ярки жълти, зелени, сини, черни и червени нюанси от растителността, израснала в коритото на реката. Според местните жители реката води началото си от "Райската градина". Много туристи смятат, че това е една от най-красивите реки в света.

2. Шоколадови хълмове във Филипините


Според легендата Шоколадовите хълмове в Бохол, Филипините, са образувани от сълзите на великан на име Алого, който плакал от мъка, след като загубил любовницата си. Водните капки образуват разпръснати хълмове. Някои хора казват, че хълмовете приличат на шоколадовите целувки на Хърши, вид шоколадови бонбони. Оттук идва и името на Шоколадовите хълмове.

3. Депресията Данакил, Етиопия



Депресията Данакил в Етиопия е една от най-ниските точки в света, с размери 124 м под морското равнище. В същото време това е едно от най-горещите места в света, с постоянни зимни температури над 40 градуса по Целзий и малко валежи. Понякога обаче температурите на живака достигат 50 °C.

Този горещ извор е богат на сяра, с бълбукаща лава и гъсти солни образувания, които очакват изследователите. От плейстоцена допреди 30 000 години водата от Червено море периодично залива депресията Данакил, след което се изпарява, оставяйки на повърхността слой от сол и седименти с дебелина 2 км. Магменият резервоар на вулкана Далол се намира под соления слой, така че сладководната вода, която прониква от околните възвишения, съдържа минерали и киселинни газове.

"Взаимодействието между водата, магмата и солените вкаменелости е източникът на всички екстремни химични и физични параметри в този район", казва Барбара Кавалаци, геолог от университета в Болоня, Италия. Въпреки това нивата на температурата, солеността и киселинността тук са смъртоносни за повечето организми, които се срещат другаде на Земята, а животът може да оцелее в екстремни среди.

4. Планината Зао, Япония



Планината Зао е една от най-известните японски планини, известна със своите "снежни чудовища". Те представляват странни форми, които се появяват в средата на зимата, когато по дърветата се натрупва лед, а след това се покрива със сняг. Тази причудлива човешка гора е достатъчна, за да накара всеки да настръхне.

5. Пещерата на светещите червеи Вайтомо, Нова Зеландия



Посетителите на пещерата Waitomo Glowworm ще бъдат привлечени от хиляди светещи светулки. Те излъчват синя светлина с оттенък на зелено. Местните туристически агенции често организират екскурзии, като например наблюдение на светулките с лодка.

6. Езерото Байкал, Русия



Това е най-голямото сладководно езеро в света, което е особено красиво през зимата. Леденият сезон обикновено започва в средата на януари и продължава до средата на април, като предоставя на посетителите спиращи дъха гледки към прозрачния тюркоазен лед, блестящ под сибирското слънце.

7. Национален геопарк Чжанйе


Пейзажът на Националния геопарк Джанйе редува меки и остри тонове на кафе, джинджифил и канела. Той е като 24-милионна торта с уникален и очарователен външен вид.

8. Езерото Хилър, Австралия



Езерото Хилър, разположено на ръба на остров Мидъл Айлънд край бреговете на Западна Австралия, е най-известното солено езеро в света заради розовия си цвят на балончета. Дори когато водата се изтегля от езерото и се поставя в резервоар, цветът на езерото остава постоянен.

Смята се, че Dunaliella salina, вид зелена бактерия, която се среща в езерната вода, е отговорна за този цвят. Анализът разкрива също така наличието на различни бактериални видове в езерната вода.

Въпреки високата си соленост езерото Хилър е подходящо за плуване. Това действие обаче е забранено, за да се запазят редките микроорганизми в езерото, а най-добрият начин да разгледате езерото е отвисоко.

9. Канадско петнисто езеро



Това езеро, разположено в източната част на долината Симилкамин, получава името си от многото минерали, които се натрупват по повърхността на водата. Туристите сравняват езерото с дългата шия на жираф. Всъщност след внимателно изследване учените откриват, че солеността на езерото, съчетана с минералния му състав, може да позволи на водата в него да лекува различни заболявания.

Племето на Първите нации в Оканаган отдавна вярва, че езерото има способността да лекува широк спектър от наранявания и болести. Според "Земните хроники на живота" стара племенна история твърди, че езерото е успяло да сложи край на древна война между племена, като е излекувало раните на воините толкова бързо, че те решили, че борбата е безсмислена.

10. Вечният пламък пада в Америка



Този водопад се намира в парка Честнът Ридж, Ню Йорк. Почти през цялата година зад водата може да се види трептящ огън. От малка пещера в основата на водопада се изпуска природен газ и водопадът целенасочено се запалва, в резултат на което се получава това невероятно и хипнотизиращо явление.