Резервирайте рано

 
Ако пътувате с автобус или самолет, резервирайте билетите си възможно най-рано. Така ще получите по-ниска цена, може да си изберете директни полети без прекачване или просто да си изберете удобни места в автобуса на предните седалки. Също може да си изберете удобни дни за пътуване. И когато всичко това е организирано от по-рано, ще бъдете в пъти по-спокойни по празниците. 
  

Забавления по пътя

 
Пътуването може да бъде дълго и отегчително както за възрастните, така и за децата, оосбено ако е свързано с тонове задръствания. Но може да бъде и много забавно, ако сте се запасили с достатъчно занимания - борд игри, неща за рисуване за децата, филми на таблета или просто вкусотийки за похапване. 
 

Тръгнете много рано

 
Една от основните причини за стреса по празниците е, че винаги бързате, защото винаги закъснявате за автобуса или самолета. Или пък тръгвате твърде късно, заедно с всички останали, и се оказвате в огромни задръствания. Тази година тръгнете много рано, дори и това да означава да почакате повечно на гарата. Или пък станете рано рано и тръгнете с личния си автомобил още преди останалите пътуващи да са се събудили. 
 
Добави описание
 

Пътувайте с минимално количество багаж

 
Обемният багаж винаги действа напрягащо, а още по-лошото е, че голяма част част от този багаж дори накрая не използвате. Стремете се да минимализирате багажа си до най-необходимото. А неща като обемни подаръци, например, изпратете по-рано по куриер и си ги вземете на място, когато пристигнете, ако това, разбира се, е възможно. Освен това е добре да организирате багажа си в 1-2 куфара вместо в куфар, чанта, сак, по-малка чанта, парцалена торба и още куп други подмятащи се пликчета. 
 

Бъдете подготвени за непредвидени ситуации

 
При зимните пътувания всичко може да се случи - самолетът да се забави с няколко часа, автобуса да аварира, да попаднете в задръстване и в колата ви да се окаже, че бензинът може и да не ви е достатъчен. Ето защо бъдете предвидливи и винаги зареждайте резервоара до горе, носете храна подръка, достатъчна да засити глада на всички, с които пътувате. Носете също външни зарядни батерии, за да не останете без батерия на телефона. 
 
Добави описание
 

Изгответе си списък

 
Започнете 2-3 седмици преди пътуването си да си приготвяте списък на нещата, които ще са ви нужни и трябва да вземете със себе си по време на коледното си пътуване. Така ще избегнете стреса от вечния въпрос "Взех ли всичко необходимо" и "Какво забравих?" Когато имате списък може поетапно да добавяте всичко, за което се сещате и в деня, който трябв ада приготвяте багажа, просто ще бъде толова по-лесно. 
 

Оставете ключ на близък човек

 
Когато ще отсъствате за по-дълго от дома си, понякога започвате да се чудите "Загасих ли всички лампи?", "Изключих ли котлоните?", "Спрях ли водата?" и куп други въпроси, които могат да помрачат празничното ви пътуване. За да сте спокойни, оставете ключ на съсед или близък човек, на който имате доверие. Така, при нужда, винаги може да помолите да проверят жилището ви.