Разходите за пътуване със самолет могат да играят много по-голяма роля при вземането на решение къде да отидете за някои дестинации повече, отколкото за други - но за щастие има много места, където парите ви ще стигнат за по-дълго. Кой е казал, че бюджетът трябва да пречи на мегапътешествието, което сте си пожелали?

За да хвърлим малко светлина върху по-достъпните дестинации, които да посетите тази година, получихме информация от 18-ия годишен доклад на Post Office Travel Money - "Holiday Money Report".

Това проучване включва промяна в стойността на валутата спрямо британската лира, както и местната цена на осем основни туристически стоки (кафе, бира, кола, вино, вода, слънцезащитен крем, репелент срещу насекоми и тристепенна хранене), за да се определи кои дестинации са най-достъпни.

И за 2024 г. първото място заема Хой Ан във Виетнам! Общата стойност на тези туристически покупки е само 51,18 паунда (59,67 евро, 64,54 долара), като репелентът срещу насекоми и местната бира са по-евтини от всяка друга точка в списъка.

Кейптаун е на второ място с обща цена от 54,35 паунда (63,37 евро, 68,54 долара), а тристепенно ястие за двама души струва по-малко от 35 паунда (40,81 евро, 44,14 долара). Като се има предвид, че столицата е дом на всички тези чудесни ресторанти, това е доста впечатляващо.

Едно от местата, които може да ви изненада, е Токио, който се класира на четвърто място. Но цифрите не лъжат - чаша вино в японската столица е само 3,62 паунда (4,22 евро, 4,57 долара), а бутилка вода? Това е едва 61 пенса (71¢, 77¢).

В класацията попада и българският курорт Слънчев бряг.

Вижте я:

1. Хой Ан, Виетнам
2. Кейптаун, Южна Африка
3. Момбаса, Кения
4. Токио, Япония
5. Алгарве, Португалия
6. Шарм ел-Шейх, Египет
7. Слънчев бряг, България
8. Кута, Бали
9. Мармарис, Турция
10. Пафос, Кипър
11. Пенанг, Малайзия
12. Пукет, Тайланд
13. Делхи, Индия
14. Коста дел Сол, Испания
15. Монтего Бей, Ямайка