С настъпването на 2022 г. предстои да влязат в сила промени в правилата за пътуване в редица страни по света.

Ето някои от най-важните промени, за които засягат туристите.

Гърция вдига таксите за магистралите от 1 януари

Пътните такси за използване на магистралите в Гърция ще се повишат от януари 2022 г. Поскъпването ще бъде средно с 0,05-0,15 евро за леките автомобили. Магистралата Атина-Солун ще струва 31,35 евро срещу 30,65 евро сега. Атина-Патра ще се повиши до 11,80 евро, докато Атина-Янина ще струва 38,25 евро.

Черна гора въвежда ограничения за българите от 2 януари 

Българските граждани, които пристигат в Черна гора след 2 януари 2022 г., следва да представят удостоверение за извършена ваксинация срещу COVID-19 или доказателство за преболедуване, като и в двата случая е необходимо да притежават и един от следните документи:

- отрицателен резултат от PCR тест, проведен в рамките на 72 часа, считано от момента на влизане в Черна гора, или

- отрицателен резултат от бърз антигенен тест, издаден от оторизирана лаборатория в рамките на 48 часа към момента на влизане в Черна гора.

Ограниченията са в сила до 12 януари 2022 г.

Италия ще допуска до лифтове и хотели само ваксинирани и преболедували

От 10 януари 2022 г. Италия разширява кръга на действие на своя "супер зелен сертификат" (сертификат, в който се признават единствено ваксинация и преболедуване от COVID-19). От тази дата неваксинираните и непреболедувалите няма да имат достъп до хотелите, ресторантите на открито и ски лифтовете. 

Канада приема само ваксинирани чужденци от 1 март

Всички чуждестранни граждани, които пребивават временно на територията на Канада и които са влезли в страната неваксинирани или частично ваксинирани, могат да напуснат Канада без да са напълно ваксинирани най-късно до 28 февруари 2022 г. По информация на посолството ни в Отава при заминаване те трябва да представят отрицателен тест за COVID-19. След 28 февруари 2022 г., за да бъде допуснат на борда на самолет или влак в Канада, чуждестранният гражданин трябва да докаже, че е напълно ваксиниран.

Тайланд въвежда туристически данък

От 2022 г. Тайланд планира да въведе туристически данък в размер на 500 бата (около 13 евро). Целта е да се намали броят на бедните туристи в страната, както и да се наберат допълнителни средства за финансиране на проекти в екотуризма. Междувременно малко преди Нова година страната спря програмата си за пътуване на чужденци без карантина заради разпространението на варианта Омикрон в страната.

Мианмар отваря границите

Властите на Мианмар обявиха, че се готвят да отворят границите си в началото на 2022 г., без да дават допълнителни подробности за месец и дата. Много държави в Югоизточна Азия вече отвориха границите си, макар и някои частично, но Мианмар има още един проблем освен пандемията. През февруари 2021 г. военна хунта извърши преврат в страната и ситуацията там все още е нестабилна.

Малайзия отваря за туристи на 1 януари

Малайзия е много предпазлива в отварянето на границите си, които са затворени от март 2020 г. От 29 ноември 2021 г. е отворен коридор със Сингапур, а от средата на януари ще бъде отворен коридор с Тайланд. Очаква се отварянето на още коридори, за които все още няма обявена информация.

Виетнам смекчава правилата за карантина от 1 януари

Виетнам пробно възобновява редовните международни полети и смекчава карантината за чужденци. Всички ваксинирани чужденци ще бъдат под карантина само първите три дни, а след отрицателен PCR тест на третия ден, ще бъдат свободни. Те ще трябва да представят и отрицателен PCR тест, направен преди влизането им в страната, както и да си направят тест при пристигане. Досега всички чужденц бяха поставяни под задължителна 7-дневна карантина. 

ЕС ще признава сертификатите за ваксинация до 9 месеца

Европейската комисия прие нови задължителни правила за срока на валидност на сертификатите за ваксинираните против COVID-19. Срокът, в който държавите от ЕС ще бъдат длъжни да признават сертификатите при пътуване, ще бъде девет месеца от поставянето на последната доза. Новото правило влиза в сила от 1 февруари 2022 г.

Засега не се предвижда срок на валидност на сертификатите за допълнителна (бустерна) доза. При използването на сертификатите за цели, различни от пътуване в ЕС, държавите ще имат възможност да прилагат собствени правила.

Лаос се отваря за ваксинирани туристи

Лаос се отваря за напълно ваксинирани туристи от началото на януари. Първоначално отворени за туристите ще са само три зелени зони - столицата Виентян, Ван Венг и Луанг Прабанг. В страната ще може да се влиза само от две места - през международното летище във Виентян и по Моста на лаоско-тайландската дружба. От туристите ще се изискват виза, ваксинационен сертификат и отрицателен PCR тест.

Шри Ланка въвежда изискване за попълване на онлайн формуляр

Шри Ланка въвежда изискване всички чуждестранни граждани да попълнят онлайн здравна декларация. Те трябва да попълнят лична информация, да качат сканиран паспорта си, както и резултат от отрицателен PCR тест, направен до 72 часа, след което получават QR код, който трябва да предоставят при качване на полета си за Шри Ланка.

Досега формулярът можеше да се попълни в самолета или при кацане на летището в страната.

От 1 януари без PCR тест в страната влизат децата до 12 години. Възрастните, които са ваксинирани, могат да не си правят тест при кацане, но изискването важи за деца от 12 до 18 години, които пътуват с родителите си.

Доминикана връща изискването за 6 месеца валиден паспорт

Доминикана отново връща изискването - паспортът на всеки чужденец, пристигащ в страната, да е с валидност минимум 6 месеца от датата на пристигане в страната. Това правило беше временно отменено заради намалелия брой туристи в страната - изискваше паспортът да е валиден само в рамките на престоя в Доминикана.

Нова Зеландия отлага отварянето на границите си

Нова Зеландия отложи планираното си поетапно отваряне към света заради опасения от бързото разпространение на варианта Омикрон. Южнотихоокеанската страна тъкмо беше започнала да облекчава едни от най-строгите противоепидемични мерки в света, а ограниченията по границите й за международните пътувания трябваше от януари постепенно да започнат да отпадат и от април тя да се отвори напълно за чуждестранни туристи.

Безкарантинните пътувания, които трябваше да влязат в сила от 16 януари за новозеландците в Австралия, сега ще влязат в сила от края на февруари, а отварянето за останалата част от света остава с неизвестна дата.