Англичанин възроди ски влека в центъра на смолянското курортно село Стойките, след като 10 години не работеше. За местните малкият ски център с писта „Мангорка“ работи от 28 януари т.г.  без пари, а за почиващи и приходящи цената е символична – 5 лв. за вход. Във ваканцията десетки деца и родители се забавляват на живописната писта. Тези, които нямат шейни, могат да си вземат под наем, пак на символична цена.

47-годишният Стивън Проктър е от Югоизточна Англия. Влюбил се в родопчанката Ваня и създали семейство. След като дошъл преди три години за първи път в Родопите, той заявил, че няма да е далече времето, когато ще си продадат къщата в Англия и ще се пренесат да живеят в планината на Орфей, тъй като тя му завладяла сърцето завинаги.

„Пренесохме се да живеем тук и той започна много дейно да се включва в живота на селото, опитва се да бъде полезен за всичко. Направи си сам снегорин и без пари чисти улици, много помогна и за създаването на Музея на гайдата. След като разбра, че ски влека на ГПК „Борика“ в центъра на селото не работи от 2013 г., ми каза, че е престъпление да има селото тази придобивка и да не я ползва. И поръча части от Англия, с които преобрази един джип в снегоутъпквателна машина. Поднови и къщичката, в която се държат ски и шейни, тъй като беше изгнила. Местните също много помогнаха и го подкрепят, всячески му помагат, особено бившият кмет Георги Георгиев, който е подкрепа за всяко начинание“, разказа Ваня. Ако се взимат такси, то е от гостите и само за да се покрива тока за влека, посочи тя.

Нови писти отвориха в наши зимни курорти СНИМКИ

Стивън е инженер механик и за всяко нещо намира начин да измисли машина и улеснение, златни са му ръцете, хвалят го от селото.

„Помага в момента за реставрирането на килийното училище. Стивън е мъж за всичко, автомобили оправя без пари, доброволно се включва всячески да помага, всичко може и има умения как да улесни нещата и как да станат“, каза Диана Георгиева пред, която беше в основата на създаването на Музея на гайдата, а сега е подела инициативата за възстановяването на килийното училище в селото.

Стойките е поредното населено място в Родопите, в което местните деца могат да карат ски без пари, пише Смолян прес. Преди броени дни заработи ски влека в смолянското село Могилица, който също не беше работил много години, както и ски центъра „Дьортевото“ в центъра на Чепеларе.

Метър сняг на Пампорово и продължава да трупа СНИМКИ