Мечтаете за пролетно пътешествие в Европа? С цъфтящи дървета, уханни градини и слънчеви градове, пролетта в Европа е просто магическа. Освен това ще се насладите на изживяването с по-малко тълпи от туристи, приятно време и цени в края на сезона. От алпийски села до средиземноморски острови, тук са 11 от най-добрите европейски дестинации за пролетна ваканция, където да избягате през този сезон.

Лисе, Холандия

Холандия оживява през пролетта, което я прави една от любимите ни дестинации за пролетна ваканция в Европа. Известна с многобройните си цветя, страната избухва с широки полета и красиви градини.

Едно от най-добрите места е паркът Keukenhof в Лисе, известен като „Градината на Европа“. Всяка година в цветната градина се засаждат около седем милиона лалета от 800 сорта, превръщайки парка в дъга от цветове.

Паркът Keukenhof е лесно достъпен, само на 30 минути с кола от Амстердам или Хага. Градините са отворени само от средата на март до средата на май.

Ставангер, Норвегия

Когато мислите за Норвегия, вероятно се сещате за снежни върхове и ледени фиорди. Но пролетта разказва различна история, с по-меко време и цъфнали дървета. Ставангер е чудесно място като за начало, с редици от традиционни къщи и красиви цветя.

Разгледайте близките плажове по крайбрежието на Jaeren или обуйте туристическите си обувки, за да бродите из известната планина Kjerag. Можете също така да се отправите към Берген, за да наблюдавате как природата на Норвегия се размразява след дългата зима. Открийте водопадите и ледниковите пътеки в близкия регион Hardangerfjord, едно от най-спокойните места на Земята.

Тоскана, Италия

Пролетта в Европа означава цъфтящи дървета и полета с цветя и Италия не е по-различна. Пътувайте до хълмовете на Тоскана през месеците април и май и ще откриете люлеещо се море от червени макове. Едно от най-добрите места за разглеждане на прекрасните пейзажи е регионът Val d'Orcia, включен в списъка на ЮНЕСКО. Val d’Orcia предлага зелени хълмове, извисяващи се дървета и традиционни селски къщи. Освен това ще можете да се насладите на всички емблематични пейзажи при меките температури на пролетта, преди да настъпи знойната жега на лятото.
 
Севиля, Испания

Испания е мечтана дестинация за пролетна ваканция. Региона на Андалусия е място, където през пролетта избухват бадемови цветове, заобиколени от хълмове и планински върхове.

Посетете Севиля, страната на тапас, портокали, фламенко, най-старият кралски дворец в Европа и Санта Мария де ла Седе, най-голямата готическа катедрала в света. Разходете се из Plaza de Espana или се насладете на фантастичния Feria de Abril (Пролетен панаир), който се провежда в Севиля всяка година в края на април.

Можете също така да се отправите към региона на баските в северна Испания, с уникални културни традиции и невероятна природа. Отбийте се в Сан Себастиан през пролетта на златни плажове, храна от световна класа, грандиозна архитектура и пухкави бели цветове в квартала Old Amara.

Любляна, Словения

Със своите барокови квартали, прекрасна река и красиви природни пейзажи Любляна е една от най-добрите дестинации за пролетна ваканция в Европа. Можете да разгледате столицата на Словения на велосипед, наслаждавайки се на пролетните цветя.

Можете също да карате кану по реката, изпълнена със спокойни кафенета и павилиони за сладолед. След като разгледате града, можете да се отправите към вълшебното езеро Блед, пещерите Постойна, езерото Бохин и планинското село Радовлица – всичко това на по-малко от час от Любляна.

Англия, Обединеното кралство

Великобритания е впечатляваща през пролетта. Това е най-добрият сезон за разходка из английската провинция, осветена от килим от камбанки.

Някои от най-добрите места за разглеждане на красивите сини и лилави нюанси са Blickling Estate в Норфолк, Lake District в Cumbria, Sheffield Park в Източен Съсекс, Holwell Lawn в Националния парк Dartmoor и Hatchlands Park в Surrey Hills.

Прованс, Франция

От Париж до Прованс, Франция е класическа пролетна дестинация в Европа. Най-доброто време за опознаване на страната е пролетта, преди тълпите и жегата да дойдат с лятото. Ще можете да видите широките лавандулови полета, буйни лозя, борови гори и маслинови горички на Прованс, докато Френската Ривиера блести на слънчева светлина.

Разгледайте средновековния Palais des Papes в Авиньон и се отпуснете в бляскавите крайбрежни градове на Кан и Сен Тропе по Кот д’Азур. От края на юни се отправете към региона Дордон, където ще видите хълмисти склонове с цъфтящи слънчогледи – зашеметяваща ода на пролетта.

Лисабон, Португалия

Прекрасният Лисабон е страхотна дестинация през цялата година, но е особено прекрасен през пролетта. Приятните температури и слънчевите дни превръщат града в удоволствие за разглеждане, с фантастични барове и ресторанти, красива архитектура, пясъчни плажове и живи цветове на всяка калдъръмена улица с исторически фасади.

Има вълшебни места като Синтра, Кашкайш и Евора. Обидос е малък средновековен град в провинцията, с калдъръмени пътища, варосани къщи и розови храсти, облицоващи историческите улици.

Можете да посетите ароматните черешови градини с ярките юдови дървета, които са най-красиви през пролетта. Не забравяйте да опитате гинджа, вкусния местен черешов ликьор. Можете дори да го пиете от шоколадови чаши в Обидос.

Крит, Гърция

Красотата на гръцките острови отдавна не е тайна, тъй като пиковият летен сезон привлича много туристи. Но ако искате да се порадвате на Егейско море без тълпите и ужасната жега, изберете Гърция като следващата си пролетна дестинация в Европа.

Ще откриете мечтани плажове, ослепително синя вода и очарователни села. Крит е особено красив, тъй като над 1700 вида диви цветя и растения оживяват из целия остров. Отидете да изследвате планинските поляни, за да намерите ароматни цветове и диви билки.

Цюрих, Швейцария

Швейцария е зашеметяваща през пролетта, тъй като искрящите езера се размразяват и туристическите пътеки започват да цъфтят след зимата. Посетете Цюрих през април, за да се насладите на Sechseläuten, Пролетния фестивал на града. Ще видите цветни паради и запалването на огъня, покрит със снежен човек на име Böögg. Легендата разказва, че колкото по-бързо огънят стигне до главата на снежния човек, толкова по-хубаво ще е лятото.

Други красиви пролетни дестинации в Швейцария са Монтрьо с напъпили цветя, чист въздух и спираща дъха планинска природа. Междувременно Цермат все още предлага опция за каране на ски през април – освен това ще ви липсват натоварените зимни тълпи.

Дъблин, Ирландия

Ако искате да купонясвате през пролетната ваканция в Европа, не търсете повече, отидете в Дъблин. Столицата на Ирландия е пълна с енергия през пролетта, с множество музикални, готварски и градински фестивали.

Ако посещавате града в края на май или началото на юни, можете да се насладите на Bloom in the Park, най-големият градински фестивал в Ирландия. Той се провежда във Phoenix Park, един от най-зашеметяващите паркове в Европа. Можете също да посетите Националните ботанически градини, Дъблинския танцов фестивал или фестивала MusitTown през пролетта.

Превод: GlasNews.bg