Излизайки от жп гарата в Лозана, всичко е непокътнато. Няма графити по сградите, отпадъци и блъсканици в огромни тълпи. Вярно е това, което казват за швейцарската чистота и качество.

При пристигането си в хотела всеки турист получава безплатен пропуск за целия обществен транспорт. Това важи за тези, които остават в града до две седмици.

Лозана е избран за най-добрият малък град в света от списание Monocle. В него се намира и Олимпийският музей. Има дори часовник, който отмерва дните, часовете и минутите до началото на Олимпийските игри в Париж на 26 юли.

Жителите на Лозана се гордеят със своята олимпийска принадлежност.

Пиер дьо Кубертен, основава Олимпийския комитет в Лозана през 1915 г., който се помещава в голяма сграда недалеч от музея. Пред него има множество статуи на атлети.

Градът разполага и с дистанционно управлявано метро, ​​което се смята за най-стръмното в света.

В Лозана има и квартал на изкуствата, както и три музея. MCBA (изящни изкуства), MUDAC (съвременен дизайн и приложни изкуства) и Photo Elysee (фотография) се помещават в модерни сгради, но изкуството и фотографията вътре компенсират това.

Центърът на града не е пред Женевското езеро, разположен високо и доста назад от брега на водата и е разпръснат върху няколко върхове на хълмове, които са свързани с мостове, обхващащи дълбоки безречни клисури.

Превод: GlasNews.bg