Една от най-популярните компании, които вдъхновяват хората да пътуват със своите пътеводители, "Lonely Planet", по традиция обяви своя подбор от дестинации, които заслужават да бъдат посетени през 2022 г.

Дори и тези държави, които не бяха отваряли границите си от началото на пандемията, започват малко по малко да допускат чужденци на територията си. Всички се надяват през 2022 г. пътуването да е по-лесно, разделените семейства да се съберат, а туристите отново да могат да опознават света.

Знаете ли, че...

Тони и Морийн Уилър са британска двойка, която през 1973 г. публикува своята книга "През Азия с малко пари". Почти 50 години по-късно те са едни от най-влиятелните хора в туристическата индустрия и собственици на цяла империя, публикуваща пътеводители и други издания за туризъм под бранда "Lonely Planet".

Ето ги и 10-те държави, които да включите в списъка си за следващата година според "Lonely Planet":

Египет

 
Египет е дом на фараоните. Тук се издига едно от Седемте чудеса на света - Пирамидата в Гиза, а новият Египетски музей в Кайро е резултат от дългогодишно внимателно планиране и не е нищо по-малко от главозамайващ.
 
Малави
 
 
Когато избират дестинация в Африка, малцина се спират на малката Малави. Съседите ѝ Танзания (част от която е и популярният остров Занзибар) и Мозамбик често я засенчват, но това означава само едно - по-малко туристи и повече пространство за изследване на Горещото сърце на Африка.
 
Отдих на брега на езерото Малави или сафари с хипопотами, бабуини и слонове - тук можете да откриете почти всичко типично африканско, а цените са в пъти по-ниски.
 
Непал
 
 
Мнозина се отправят към Непал в търсене на вечната мечта - изкачването на връх Еверест или поне стигане до базовия му лагер. Страната обаче има още много съкровища - като високата пустиня в Мустанг, идеална за преходи и срещи с местните.
 
Оман
 
 
Плахо и на пръсти Оман влиза в полезрението на туристите. Арабската страна се слави с гостоприемните си хора, разнообразния си релеф и автентичното преживяване за посетителите. Страната има и фиорди, и пустини, и планини за преходи.
 
Ангуила
 
 
Ангуила е отвъдморска територия на Великобритания, която ще внесе карибска екзотика в живота на тези, които я посетят. Малкият остров има над 30 обществени плажа, невероятни хотели и вкусна храна.
 
Словения
 

Словения е особен коктейл от балканско, алпийско и средиземноморско влияние, като е взела най-хубавото от всички. Страната е малка и лесно най-интересните забележителности могат да се обиколят с кола за няколко дни - от езерото Блед до оживената столица Любляна.В страната се намира и единствената лоза, която си има собствен музей!

Белиз

Белиз е истинска тропическа съкровищница - тук можете да видите останки от маите, да плувате в тюркоазени води и да се възхищавате на подводния свят на Белизкия бариерен риф. Добавете към това божествените плажове и остава само да организирате как да стигнете до там.

Мавриций

Мавриций е остров, който подобно на съседния Мадагаскар, е цял един отделен свят. Тук ще откриете чудесни хотели (дори и ако са 3-звездни), дълги маркирани пътеки за планински преходи, места за практикуване на всички известни водни спортове, бели пясъчни плажове, стара колониална столица и едни от най-красивите ботанически градини в света.

Норвегия

Пътуване до Норвегия ще ви доближи до една от най-щастливите нации в света. Ако попитате самите норвежци на какво се дължи това, мнозина ще ви отговорят: на постоянния досег с природата.

Езера, фиорди, безкрайни маршрути за ски преходи - в Норвегия всеки има право да бъде сред природата, да бере билки и горски плодове и да спи под звездите.

Островите Кук

 
Островите Кук са сякаш на края на света, но това не означава изолация, а тъкмо обратното - пълно потапяне в живота на местните хора. Тук можете да видите какъв е бил животът на маорите в традиционни села, да се гмуркате и да ловите риба.