Над 80 са германските острови в Северно и Балтийско море. Някои от тях са много популярни, а цените на недвижимите имоти се конкурират с тези в Лондон. Тук представяме най-любимите германски острови.

Хелголанд

Хелголанд е единственият германски остров извън териториалните води на Германия - намира се на 48 километра от брега. Дълго време е бил убежище на пирати. През 1947 година на острова е извършен най-мощният неядрен взрив в човешката история: с него британските военни унищожават бункери и други съоръжения от времето на нацистка Германия. Днес на острова живеят около 1500 души.

Зюлт

Цените на недвижимите имоти на остров Зюлт, провинция Шлезвиг-Холщайн, се конкурират с тези в Лондон. Къщите в най-скъпата част на острова струват от 30 милиона евро нагоре. Годишно Зюлт посреща около 600 000 гости. Островът е с площ от 99 квадратни километра, населяван е от 18 000 души.

Рюген

Рюген е най-големият германски остров и един от най-популярните морски курорти в страната. Островът с площ от 926 квадратни километра е разположен в Балтийско море и принадлежи към провинция Мекленбург-Предна Померания. Сред забележителностите му се открояват просторните бели плажове, както и световноизвестните кредни скали, възпяти от поети и художници през епохата на романтизма.

Узедом

През остров Узедом преминава границата между Германия и Полша, която вече повече от десетилетие е изцяло отворена както за пешеходци и велосипедисти, така и за хората, пътуващи с автомобил. По-голямата част от острова се намира в Германия. Узедом е вторият най-голям германски остров след Рюген. Тук са почивали такива известни личности като Томас Ман, Максим Горки, Лев Толстой и Теодор Фонтане.

Нордернай

Нордернай е вторият по големина източнофризийски остров в Северно море и неизменно на едно от първите места сред най-предпочитаните германски острови. Нордернай е най-старият германски курорт на Северно море - получава статут на курорт по време на Пруското кралство през 1797 година. Островът с площ от 26 квадратни километра е обитаван от 6000 души.

Вангероге

Остров Вангероге в Северно море също е стар морски курорт - още от 1804 година. Той предлага добри условия за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата и дихателната система. Островът с площ от 5 квадратни километра и във формата на морско конче е посещаван годишно от около 120 000 души.

Амрум

Амрум е един от фризийските острови в Северно море. Той е част от германската провинция Шлезвиг-Холщайн и се намира в близост до островите Зюлт и Фьор. Много характерни за Амрум са пясъчните дюни. Островът е освен това убежище за редица застрашени видове птици. Неговите жители се издържат основно от туризъм.

Лангеог

Името на този остров в Северно море произхожда от думите "lange" (дълъг) и "oog", което на диалекта на местните хора означава "остров". Част от територията на острова и крайбрежните плитки води принадлежат към националния парк Долносаксонско Ваденско море и са включени в Списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО. На острова живеят близо 2000 души.

Боркум

Боркум е един от източнофризийските острови в Северно море. Принадлежи към провинция Долна Саксония. Рекламният му слоган гласи: "Остров в Северно море с океански климат". Още в далечната 1830 година е обявен за лечебен курорт. Преди пандемията остров Боркум посрещаше по около 300 000 туристи годишно. Площта му е 31 квадратни километра, населяван е от около 5000 души.

Източник: Дойче веле