Списание Lifestyle Elite Traveler състави списък със 100-те най-добри хотелски апартамента в света за 2022 г.

Класацията включва апартамент за 30 000 долара на нощ в Париж, който разполага с точно копие на легло на Мария Антоанета, хижа върху ерозиран вулканичен кратер в Руанда, стая в шотландски хотел, описана като „разкошна феерия“, както и четириетажна хижа в Колорадо, струваща невероятните 45 500 долара на вечер.

Тази година обаче е взет предвид не само луксът, но и екологичните измерения.

„Тази година критериите ни бяха по-селективни от всякога. Не само най-величествените, най-луксозните апартаменти в света са включени в класацията, но и тези, които имат и вдъхновяващи инициативи – от доброволчески програми до екологични и устойчиви практики,“ посочват от списанието.

Вижте пет от най-добрите хотелски апартаменти в света за 2022 г.: 

The Muraka Suite, Conrad Maldives Rangali Island, Малдиви

С бялата си фасада и футуристичен дизайн, Muraka прави поразително впечатление. Но просто изчакайте, докато влезете вътре, посочват от Elite Traveller. В този апартамент на две нива долният етаж се намира на 4.8 м под повърхността на океана.

Там ще намерите основната спалня, заобиколена от множество тропически риби, плуващи покрай иновативен 180-градусов прозорец. Цените стартират от 50 000 долара.

Maisonette Casa del Borgo, Borgo Pignano, Тоскана, Италия

Според Elite Traveller мезонетът Casa del Borgo „илюстрира традиционния тоскански стил, със семпло обзавеждане и декор, създаващи атмосфера, сякаш сте пристигнали в семеен дом“. На долния етаж се намира просторна обща зона с напълно оборудвана кухня и трапезария, която е идеална за наслада на дългите и шумни хранения, с които Италия е известна.

Спалните помещения се състоят от една главна спалня, пълна с елегантни мебели от масивно дърво и привлекателно италианско спално бельо, и две допълнителни спални с изглед към провинцията на Тоскана. „Скритата тераса в двора“ на мезонета е най-добрата му характеристика, разкрива списанието. Престоят започва от 1 393 долара.

Imperial Suite, Le Bristol Paris, Париж, Франция

Класически френски стил е въплътен в Imperial Suite на Le Bristol Paris с площ от 323 кв. м, с изискани щрихи и обмислени декорации, според Elite Traveller. Основната спалня на апартамента „има флоралендекор с типични френски тъкани“, докато „прилежащата баня е украсена с дълбока вана, отделен дъждовен душ и двойна тоалетна, както и парна баня“.

В трапезарията с 12 места гостите могат „да се насладят на кулинарно изживяване от главния готвач Ерик Фрешон, който ръководи ресторанта на хотела с три звезди Мишлен“. Списанието казва, че апартаментът предлага гледка към „величествените градини“ на хотела. Престоят започва от 15 711 долара.

Palladio Suite, Belmond Hotel Cipriani, Венеция, Италия

Разположен на остров Джудека, на пет минути път с лодка от площад Сан Марко, апартаментът Palladio предлага „ненадминати 180-градусови гледки към Венецианската лагуна“. И, отбелязва Elite Traveller, „в град, толкова компактен като Венеция, частната тераса е нечуван лукс – но в апартамента Palladio на Belmond Hotel Cipriani тази мечта се превръща в реалност“.

В комплект с басейн, шезлонги и зона за отдих, терасата е идеалното място да се отпуснете с Aperol spritz в ръка след дълъг ден в разглеждане на легендарния град. Интериорът на апартамента е също толкова впечатляващ с класически италиански детайли, като мраморни подове, централни колони, антични мебели и изобилие от декоративна ламперия в пастелни нюанси. Престоят стартира от 8 300 долара.