Зад розовия цвят на тези езера има научно обяснение. Водораслите на име dunaliella salina, които придават розовия цвят на тези водоеми, произвеждат вещество, наречено червен бета-каротин, през летните сезони, когато температурата и съдържанието на сол се повишават.

В същото време цветът на езерата става розов, тъй като халобактериите се размножават. Когато температурата се понижи, бета-каротинът не се произвежда и розовият цвят изчезва.

И така, нека се запознаем с някои от розовите езера в различни части на света.

Езерото Далян

розови езера
Разположено в село Далян в Чанаккале, това езеро е известно още като Розовото езеро, Езерото със сърцето и Соленото езеро. Наличието на древни руини около Розовото езеро, което се намира в древния град Александрия Траос, придава специално значение на езерото. Можете да наблюдавате гледката към Бозчаада или прекрасната гледка към залеза на слънцето през езерото, което придобива този цвят поради голямото количество сол, което съдържа. Можете да се окажете на пътешествие в древността, докато се наслаждавате на това природно чудо на езерото с разходките, които можете да направите около езерото.


Езерото Ретба

розови езера
Езерото Ретба в Сенегал е важно природно образувание, тъй като се използва за производство на сол, а също така е много популярно от гледна точка на туризма, особено при засушаването през месеците ноември и юни. Твърди се, че в това езеро не може да се потъне, тъй като съдържанието на сол в него достига 40 %. Езерото Ретба е разположено в североизточната част на Дакар.

Лас Салинас де Торевиеха

розови езера
Езерото Лас Салинас де Торевиеха, което е розово на цвят поради интензивното съдържание на сол в него, се намира в испанската област Валенсия. Това място се посещава не само от любопитни хора, но и от фламинго и други водоплаващи птици по време на размножителния им период. Освен че е специално местообитание за някои същества, този регион е избран за най-здравословния район за живеене в Европа благодарение на микроклимата, създаден от езерото. Освен това според Световната здравна организация (СЗО) солта, добивана от това езеро, е с по-високо качество в сравнение с други езера. Можете да се насладите на това, че се намирате в зона за здравословен живот, като дойдете до езерото, където се задоволяват повечето от нуждите на Европа от сол, и можете да поглезите кожата и тялото си с тази полезна сол.

Езерото Дъсти Роуз

розови езера
Няма да сгрешим, ако кажем, че езерото Дъсти Роуз е напълно различно розово езеро от останалите. Защото, за разлика от другите розови езера, това езеро не е нито твърде солено, нито съдържа водорасли. Твърди се, че езерото е розово благодарение на минералите и седиментите, пренесени от реките, които се вливат в езерото, преминавайки през уникалните за региона скали и през ледниците. Ето защо това езеро, което остава розово през цялата година, е доста необичайно в сравнение с други розови езера.

Масазиргьол

розови езера
Друго от езерата, което е розово на цвят поради високото съдържание на сол, се намира в Азербайджан, на полуостров Абшерон, на западния бряг на Каспийско море. Масазиргьол, или езерото Масазир, е разположено на много голяма площ. Езерото, около което има фабрики за производство на сол, също допринася много за икономиката.

Езерото Бумбунга

розови езера
Розовите езера може би са причината много хора да посещават Австралия. Защото Австралия е рай за розовите езера. Езерото Бумбунга е само едно от розовите езера в страната, разположено близо до град Лохиел в Южна Австралия. Образуването на този цвят в езерото, където най-розовата му форма се наблюдава през лятото, отново се дължи на излишъка на сол и температура.

Тези природни чудеса, които привличат вниманието с цветовете си, са като подаръчен пакет, който природата ни предлага. Или както казах в началото на статията си, всички те сякаш са смесени с ягодово мляко. Тези необикновени езера предлагат на любителите на пътешествия и фотографите невероятни кадри.