Пролетта е сезонът на водопадите и ако и вие обичате такива природни красоти, значи можем да ви насочим към подходяща дестинация.

Този уикенд ще ви представим Боянския водопад, който е най-големият в планината Витоша. Както се досещате за стигнете до целта трябва да се доберете до София като за начало, а магистрали и главни пътища колкото ви се иска.

Следващата ви стъпка е да се доберете до квартал "Бояна". После идва и изборът. Пътеките са две. Едната е по-дълга, но по-лесна за ходене, тъй като не е толкова стръмна. По нея се върви около час и половина до Боянския водопад.

Другата е по-кратка, но по нея се върви по-трудно, защото на места е доста стръмна. Освен това, по нея има тесни и хлъзгави участъци. По тази пътека се върви около един час до водопада, но не е препоръчителна за деца. И двете пътеки започват от Бояна, но не след дълго се разделят. 

Водопадът се намира в северните части на Витоша и е висок 25 метра. Спуска се по река Боянска, която извира от северните склонове на Витоша, под Черни връх.

Най-подходящото време за посещаване на водопада е през края на пролетта, когато той е пълноводен, времето е топло и приятно, но не е твърде топло.

Друго забележителности в района, които можете също да посетите, са Боянското езеро, Боянската църква, както и Драгалевския манастир.

Кадри: Кирил Петев