Мечтаните екскурзии са все по-възможни с достъпните самолетни билети на директните полети до различни дестинации.

Как можем за три дни да видим Рим, Флоренция и папата в Италия? Възможно е. Като начало проверете възможноте полети и цените на  билетите. Намерете хотел в района на Ватикана или централната част, за да може най-известните точки да са на пешеходни разстояния.

За разглеждане на Рим ви трябват минимум 3-4 дни, но за два вижте поне основните неща. Единият вариант е да използвате двата лъча на метрото за придвижване или такси - 10-15 евро струва на курс зависи от дестинацията.

ДЕН 1

Ако хотелът е около Пантеона, оставете багажа и идете да изпиете по едно кафе в едно от най-известните кафенета в Рим.

Ако влизате в самия Пантеон, обиколката ще отнеме 10-15 мин. Заради пандемията от Ковид обаче има опашки. Навсякъде ще ви искат green pass, че сте ваксинирани.

Ако затанете пред Пантеона, като тръгнете наляво ще видите две малки улици с две сладоледаджийници. Между тях е едно голямо кафене, което се пие на крак и е с много входове и изходи. Заслужава си да опитате еспресо или марокино и едно кроасанче. Капучиното също е добро. Срещу кафенето е една от най-известните джелатерии Venchi. Сладоледът им е страхотен.

От Пантеона на 5 минути пеша е площад Навона. Струва си да се види и да си направите селфи и там. После може да се върнете през Пантеона до Фонтана ди Треви.

От там тръгнете към Испанските стълби.

Снимайте се, ако сте гладни, в уличките срещу тях има типични италиански заведения. В района са и магазините на световни марки дрехи.

Едната улица е Via del Babuino, която свързва Испанските стълби с площад Del Popolo. Може да минете пеша по нея и като стигнете площада, пеша да продължите към Ватикана. 

Посетете катедралата Свети Петър. Ще минете пункт за проверка, не се заплаща вход. Снимайте се на площада. Много е внушителна гледката. Влезте и в Катедралата, заслужава си. Вътре има магазин за сувенири. Имат и светена вода в малки шишенца.

ОБЯД

В улиците срещу Катедралата има заведения. Не сядайте на туристически места, където има много туристи, ще се разочаровате. Хапнете паста, пица. 

Матричана и Качо и Пепо са традиционните пасти за Рим.

Пийте кафе и от там съветът ми е пеша към замъка Сейнт Анджело за снимка и продължавате към площад Di Popolo, където започва другата търговска улица - Via del Corso.

Има и втори вариант. От Замъка хващате такси и стигате Колизеума. От там пеша към Piazza Venecia и после по търговската улица Via del Corso. Маршрутът е добър, защото ще видите Колизеума, а по пътя археологически разкопки отгоре. После голямата бяла сграда с вечния огън на Пиаца Венеция и ще посетите по-известните магазини на търговската улица. След това се приберете в хотела за почивка.

Ако пропуснете магазините, разглеждайте галерия Боргезе. Обиколката отнема около един час.

ВЕЧЕРЯ

Направете си резервация в арт квартала Трастевере. Идете с такси до там и се разхотете в кварталчето. Има местенца за вино и тн, сувенири.

ДЕН 2

Ако не сте изпълнили нещо от Ден 1, помислете дали да го направите. Да идеш в Рим и да не видиш папата не е работа. Затова - бъдете около 12 без 10 на площад Свети Петър. Ще има много хора и точно в 12 папата ще излезе на прозорец, от който спускат червен килим. Обръща се към вярващите и после се насладете на празничния звън на камбаните. Празнично е усещането. Прозорецът е отдясно на катедралата.

След това може да идете пак до Пантеона за кафе или около Испанските стълби, където има още една търговска улица, която е известна - Via dei Condotti. Там са най-скъпите марки дрехи. Успоредните също са с магазини. 

Ако ви остане време - разходете се в парка Боргезе или поне в началото, където се открива красива гледка. Става за залез слънце около 19 часа. До самия парк има и страхотно заведение с хапки и вино на открито. Там може да направите и вечерята или в някоя пицария около Испанските стълби, за да ви е по-близо до хотела.

ДЕН 3

Във Флоренция ще пристигнете за час и половина с влак от римската гара Термини.

Централната част на Флоренция е произведение на ренесансовото изкуство. Катедралата Санта Мария дел Фиоре е една от забележителностите, с които градът се слави.

Най-посещаваното място е Флорентинската катедрала. Красивият купол, проектиран от Филипо Брунелески, кулата на Джото и куполът Сан Джовани Батиста са само част от нещата, които красят града. В близост до Санта Мария дел Фиоре се намира площадът на Нептун със своите скулптури. Непосредствено до него пък се намира галерията Уфици, където се помещават произведения на Джото, Леонардо да Винчи, Ботичели, Рафаело, Микеланджело и др. Другата забележителност в тази околност е Дворецът Векио, отличаващ се с готическия си стил. 

В тази част на града се намира най-големият дворец във Флоренция - Палацио Пити. Резиденция на сем. Медичи през 16в, в момента дворецът служи като музеен комплекс. Срещу него се намира жилището, в което Достоевски завършва романа си "Идиот".

Разходете се по главната улица с магазините. Не забравяйте да потъркате носа на златната свиня, пожелавайки си нещо. След това се слага монета в устата й и ако падне между решетките на шахтата под нея, желанието ти ще се сбъдне.

Вижте и златарския мост Понте Векио. Опитайте телешки стек Фиорентина. Те са традиционните за региона.

Разбира се и в Рим и във Флоренция има множество музеи и галерии, които си заслужава да се посетят. Необходимо е обаче време. Изберете една или две сгради, които да вмъкнете в програмата. За Музеите на Ватикана в Рим е необходимо да отделите поне три часа. Красива и със стойностни картини е галерията Боргезе в Рим. Обиколката отнема около час. Заслужава си да влезете и в Музея на Леонардо Давинчи до площад Del Popolo. Там обиколката е около 30 минути. 

Весело пътешествие от екипа на GlasNews.bg!