Иван Драгошинов, планински спасител от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст обясни за особеностите на планината през пролетта.

За какво трябва да внимаваме в планината през пролетта?

Първо, че не навсякъде се е стопил снегът. Там, където има снежни преспи и участъци, трябва да се минава изключително внимателно. Някои места е добре да бъдат заобиколени тези участъци. Едно подхлъзване води след себе си много тежки травми. Другото, за което трябва да се внимава, е много бърза смяна на времето през пролетта. Може много бързо да падне мъгла или да завали дъжд, така че хората трябва да са подготвени с екипировка. Маршрутите, които избират, трябва да са съобразени с метеорологичните условия. Трябва да се носи вода, защото има участъци, които са безводни, а има слънцегреене. Трябва да се носят и слънчеви очила и крем против изгаряне.

Трябва да се внимава, тъй като тук-там излизат животни и хората се плашат. При среща с диво животно, например мечка, това не трябва да ги смущава. Съвсем спокойно могат да продължат или да се върнат на изходната точка. Другото важно е, че непознаването на района също води до изгубване. Тръгват уж на лека разходка, влизат в непознат район и изведнъж се изгубват. Туристите трябва да носят в себе си заредени телефони със свалено нашето приложение, с което могат да изпратят със SMS напълно безплатно до дежурния координатите и той може да ги насочи по телефона, за да избегнат затруднена ситуация.

През пролетта туристите подценяват ли планината?

Тръгват неекипирани. Тръгват в непознати райони. Качват се на лифта, не са видели каква е горе обстановката, която може евентуално много бързо да се смени, пада мъгла, тръгват на разходка, изгубват се. Имали сме случаи, когато през пролетта хората измръзват, защото за един час се сменя много рязко температурата, а хората са неподходящо облечени. Масово се ходи с маратонки или градски обувки, което за мен е неприемливо. Просто това пак е фактор за травматизъм.

Каква трябва да бъде екипировката ни през този сезон?

Всеки уважаващ себе си турист с планинарска култура трябва да има обувки с грайфери, които да пазят глезена, подходящи панталони, термобельо, леко яке, което не пропуска вода, шапка, очила, някой път ръкавици, още един кат дрехи за преобличане. Хората се изпотяват след дълъг преход. Влагата е много лош фактор във високата планина. Щеки могат да си вземат, тъй като много помагат. Естествено, добре е да се вземат ядки или сушени плодове, които много бързо могат да дадат енергия при настъпила умора, съобщи Фокус.

Има ли вече по-голяма посещаемост в планините? Получавате ли много сигнали?

Сигналите за инциденти не спират. Но няма такова голямо раздвижване в планината. Във високите части има много сняг. Това е ясно на много хора, които имат планинарска култура. Другите хора правят излети в ниските части.

Какви бяха най-честите сигнали през изминалата зима?

Най-честите сигнали са на пистите. Имахме и сигнали на хора, които караха в необработени терени. Имаше и смъртни случаи на млади хора. Когато ние кажем, че в дадена зона има лавинна опасност, като че ли им казваме да отидат да проверят дали е така. Просто недопустими неща, които природата жестоко наказва.