Поради строгия граничен контрол и затвореното летище индонезийската провинция Бали премина от приемане на милиони международни посетители до 45 през 2021 г., съобщи CNN.

„Това е най-ниският брой чуждестранни туристи, които някога сме регистрирали“, каза Ниоман Геде Гунадика, ръководител на туризма в провинция Бали.

Това двуцифрено число се отнася за периода от януари до октомври 2021 г. и е потвърдено от Централното статистическо бюро на Бали.

Тъй като международното летище на остров Нгурах Рай (DPS) в Денпасар е затворено за международни полети почти през цялата година, почти всички от тези 45 туристи са дошли на частни яхти.

За сравнение, Бали е регистрирал 6,2 милиона международни туристи през 2019 г. и 1,05 милиона през 2020 г.

Въпреки че летището официално отвори врати за международни полети на 14 октомври, досега е имало само вътрешни полети до и от летището, главно от индонезийската столица Джакарта. Чуждестранните туристи трябва да спазват строги правила за влизане заради коронавируса, за да пътуват до Бали, твърди изданието.

При пристигането си в страната трябва да преминете през задължителна карантина за период от 10 дни (самоизолацията се извършва в един от хотелите, определени от правителството на Република Индонезия, за негова сметка).

Необходимо е също така да получите бизнес виза на стойност 300 долара (в момента няма туристически визи), да преминете няколко PCR теста и да закупите специална медицинска застраховка. Освен това самолетните билети са по-високи от обикновено поради липсата на директни полети.