Броят на заразените се увеличава, в Европа нараства тревожността от новия щам. От събота вечер Южна Африка се смята за опасен регион. След четири седмици е Коледа. Къде ще можем да пътуваме тази година?

На 25 ноември Обединеното кралство обяви спирането на полетите за шест африкански държави. Те включват Южна Африка, Намибия, Зимбабве, Ботсвана, Лесото и Есватини.

Израелското правителство не позволява на чужденци да влизат в страната от 28 ноември. Япония и Мароко също издадоха съответните забрани.

Франция, Австрия, Италия, Холандия, Дания, Швейцария, Гърция, Русия, Турция, Финландия, Малта, Колумбия, Индонезия, Тайланд, Бахрейн, Шри Ланка, Бразилия, Пакистан, Египет, Сингапур, Малайзия, Дубай, Йордания, Ангола, Оман и Саудитска Арабия наложиха ограничения за пътуване на пътници от някои африкански страни.

Съединените щати, Канада, Австралия и Южна Корея също въведоха забрани за пътуване за граждани на осем държави (включително Южна Африка).

Междувременно Филипините временно спряха полетите от седем европейски държави. Правителството постави Швейцария, Австрия, Чехия, Унгария, Холандия, Белгия и Италия в „червения списък“ с незабавно влизане в сила до 15 декември.

Австрия:

Ваканция в опасност. В момента страната е зона с висок риск. Има строго блокиране: ресторантите и търговските обекти са затворени, хотелите не приемат туристи. Карането на ски е разрешено, тъй като се счита за спорт на открито, но кабинковите лифтове и лифтовете са отворени само за ваксинирани и възстановени от ковид.

Италия/Южен Тирол: Сезонът няма да се отменя

Италианските ски курорти постепенно ще започнат да работят в началото на декември и ще предоставят жизнеспособна алтернатива за скиорите, които преди това са пътували до Австрия.

Прилага се правилото "3G". Изискването за носене на защитни маски се прилага от шестгодишна възраст. От 6 декември 2G правилото ще се прилага в ресторантите и заведенията за обществено хранене, както и в други сфери на обществения живот.

Турция: отдих в опасност!

Турция е зона с висок риск. Правилата за разстояние важат в цялата страна. Маските са задължителни на плажовете! Както по улиците, така и по пазари, площади, паркове и всички видове градски транспорт. Отворени са ресторанти, кафенета, магазини, търговски центрове, кина и театри.

Египет: не си струва да летите?

Египет е зона с висок риск. Това важи и за района на Червено море/Хургада, който е популярен сред българите.

При пристигането трябва да се представи отрицателен PCR резултат. Ваксинираните лица и децата под шестгодишна възраст са освободени от задължението да бъдат тествани. Маските са задължителни на обществени места. Магазини, ресторанти и музеи са отворени само частично.