Безспорно можем да кажем, че секвоите са най-големите растителни видове в нашето съвремие. Красиви, величествени и впечатляващи с размерите си, те привличат вниманието с лекота.

Знаете ли и че у нас има точно такива огромни дървета? Те са три и са вековни. Секвоите край Кюстендил са природна забележителност от 1989 година. Мнозина от вас сигурно са чували са тях, но много не знаят за тяхното съществуване.


Снимка: rila.ws

 

 

Те се намират в местността Ючбунар в района на кюстендилското село Богослов. Височината им достига до 30 метра, а по възраст са на 130 години. Това са най-старите и най-високи секвои в България.

Посадени са през 1890 година от лесовъда Йордан Митрев, а семената са донесени от моряк от родината на секвоите планината Сиера Невада в Калифорния. По-късно лесничеи засаждат още 100 секвои и така се образува днешната гора.

До тях се стига изключително лесно, тръгвайки от град Кюстендил с кола. Автомобилът може да оставите на пътя, на отбивка точно до местността, след което има ходене пеша 5 минути по равен терен и ще стигнете горичката от секвои.

Гигантската секвоя е иглолистно дърво, живеещо над 2500. Достига до впечатляващите над 100 метра височина.



Снимки: Елена Кулина