Пътуването с влак може да бъде истинско приключение и то не в лошия смисъл. Въпреки че понякога се сблъскаме с проблеми в родната железница, чарът на такова пътуване си остава. То може да бъде много приятно особено когато става дума за красиви и живописни гмашрути.

Днес влаковете могат да са бързи, свръхбързи или исторически и бавни. Могат да са панорамни (като турския "Източен Експрес"), луксозни и нашепващи за сладкия живот (като италианския "Долче Вита" от "Ориент Експрес") или просто удобни и нискобюджетни (като новия влак между Мадрид и Валенсия за 7 евро). Могат дори да са бамбукови (като необикновените бамбукови вагони, които още се движат в Камбоджа)!

Всеки запален пътешественик има поне едно дълго пътуване с влак в списъка си мечти. В следващия списък са събрани най-дългите директни жп маршрути в света. По тях можете да се качите на първата спирка и да слезете след хиляди километри, без да се налага да сменяте влака.

Заради пандемията, войната в Украйна и други обстоятелства не всички маршрути са достъпни в момента, но човек винаги има нужда от свежи попълнения за списъка си с мечтани пътешествия! 

Ето ги и осемте най-дълги директни пътешествия с влак в света:

Москва (Русия) - Владивосток (Русия): 9259 км

Торонто (Канада) - Ванкувър (Канада): 4466 км

Шанхай (Китай) - Лхаса (Тибет): 4373 км

Сидни (Австралия) - Пърт (Австралия): 4352 км

Дибругарх (Индия) - Канякумари (Индия): 4237 км

Емеривил (САЩ) - Чикаго (САЩ): 3924 км

Париж (Франция) - Москва (Русия): 3215 км

Дарвин (Австралия) - Аделаида (Австралия): 2979 км

В този списък са включени само маршрути без прекачване. Ако мечтаете за жп приключение без край, можете да си набележите пътешествието от португалския град Лагос до Сингапур, пише dir.bg. Според жп ентусиастите това е най-дългият маршрут с влак, който можете да изминете на Земята - цели 18 755 км.

Нужни са ви само няколко прекачвания и около 21 дни (това време отново важи за момента, в който светът ще се освободи от ограниченията на пандемията и войната).