След провала на първия търг за конфискувани коли, НАП организира втори опит. От Приходната агенция твърдят, че причината за липсата на интерес към автомобилите е фактът, че са стари и амортизирани.

Към момента от агенцията разполагат с 343 коли на територията на цялата страна, които могат да бъдат продадени. Всяка от тях е отнета след решение на съда. Сумата се определя от независим одитор. Ако колата не се продаде на първия търг, се организира втори, на който цената пада с 25%. При трети опит, цената е 50% по-ниска. И така докато автомобилът не бъде продаден. При всичките коли вече има влязло в сила съдебно решение.

„Отнемането в полза на държавата става само с влязъл в сила съдебен акт, който може да бъде подписано споразумение или постановление от съда но това е, което получаваме в НАП за изпълнение”, заяви Станислав Христов, директор на дирекция „Държавни вземания” към НАП.

Тезата се потвърждава и от председателя на Районния съд в Бургас.

„До този момент нямат властнически правомощия да го продадат на публично предлагане – търг”, обясни Евгени Узунов пред Нова тв.

Повечето автомобили имат наложени запори и не могат да се ползват до изтичането. Христов поясни, че обикновено те са с давност от 6 месеца. Според приходната агенция оценка на автомобилите, отнети в полза на държавата, не се прави, освен ако не се продават.

Според председателя на Районния съд в Бургас трябва да има промяна в закона, която да урежда, че когато равностойността на колата не може да бъде изплатена, тя да се замени със затвор. По този начин щяла да се стимулира събираемостта на глобите.

„За нас и за приходната агенция е важно да идват постъпленията в бюджета. Дали ще станат с продан на колата или с изплащане на равностойността й - няма значение”, подчерта Узунов.