Идеята учениците да се върнат в класните стаи срещу тестване с щадящи тестове бе моментално охулена от учители и родители.

И какво се получава сега – хем искаме децата ни да ходят на училище, за да не губят материал, хем да са здрави, но не искаме да ги тестваме за наша сметка, на родителите, щото тестовете са скъпи, но не искаме и МОН да ги тества безплатно, щото ще ги iтресираме.

"Как един учител ще прави тестове на 25 деца за 12 минути?", "Това няма да проработи", "Няма да дам да правят експерименти с детето ми!" - това са само част от забележките, последвали пресконференцията на министрите на здравеопазването и образованието.

Влязохме в поредния омагьосан кръг, от който май няма излизане, нали?

Само преди два дни министрите Стойчо Кацаров и Николай Денков обявиха, че до идния понеделник могат да върнат децата от първи до четвърти клас в училищата, но при условие да бъдат тествани два пъти седмично за коронавирус.

Стойчо Кацаров: Искаме да върнем децата в училище

Двамата не можаха да дадат ясни обяснения как точно ще се правят тестовете и от кого, с което породиха вълна от недоволство и подозрения, въпреки че такова тестване е практика в почти цяла Европа.

Впоследствие от МОН обявиха, че това най-вероятно това ще става в първия учебен час в понеделник и четвъртък под контрола на учителите, като при най-малките педагозите ще имат помощ от един-двама възрастни.

Учениците, преболедували COVID-19 и тези, които са с поставена ваксина, няма да се тестват на входа на училищата при възстановяването на присъственото обучение, каза още просветният министър.

Столичната община иска децата в училищата. Купуват им тест близалки

Кой ще тества децата?

Най-големи са споровете кой ще тества децата - учителите, родителите или медицински лица.

"Учителите не са готови да взимат проби от учениците, защото нямат необходимата квалификация. Никой от нас не е медицинско лице, не е парамедик", коментира пред bTV директорът на 70 ОУ "Св. Климент Охридски" Величка Таседжикова.

По думите й ако учителите трябва да тестват учениците, ще има забавяне в началото на учебния ден.

11 теста за COVID-19 в училище, дори и децата ще могат да се самотестуват

"Започваме часове в 8 ч., ако трябва учителят да прави тестове, които отнемат 12 минути, ако има примерно 20 ученици, кога ще започнат точно учебните часове?", попита тя.

От МОН веднага контрираха, че два пъти седмично подобно закъснение не е кой знае какъв проблем.

"Нека всеки родител си представи за момент как стои пред 30 деца, които плюят в някакви кутийки, а след това трябва да минава и прави пробата, защото колко първолаци ще се справят с пипетката, флакончето и тестера, без да ги изпуснат, бутнат или разлеят", пита учител в социалните мрежи. "На учителите не им е работа да правят тестове", казва друг преподавател.

Други обаче са на мнение, че във времена на пандемия всеки трябва да поеме своята отговорност.

"Не е нужно медицинско лице, за да плюеш в торбичка и да пуснеш две капки реактив. Има бол тестове, които всеки може да си купи от аптеката. Точно заради това, че никой не иска да се занимава, цялата идея ще отиде на кино", ядосват се други.

Вариантът с включване на доброволци в класните стаи, които да помагат на учителите при тестването, също се оспорва - той пък нарушавал мерките за безопасност, които ограничават до минимум външните хора с достъп до сградите на училищата.

Къде ще се правят тестовете?

Министерството на образованието не е обявило къде ще се провеждат тестовете. Ако е в класните стаи, според учители възниква риск от заразяване. Ако пък е навън, сутрин температурите вече са твърде ниски за такива процедури, опасяват се други.  

От МОН обаче дадоха срок на родителите, който изтече снощи, в 21 часа, за да решат дали са съгласни децата да бъдат тествани два пъти седмично, за да се върнат към присъствено обучение.

В онлайн платформата "Школо" беше публикувана анкета с два конкретни въпроса към родителите:

Кой клас е вашето дете?

Съгласни ли сте да се тестват децата ви два пъти в седмицата с щадящи тестове, за да посещават присъствено училище?

Съпротива

"Моето дете не е собственост на държавата. То няма да бъде експеримент в нечии ръце. Няма да бъде ползвано като стока, за да си получи някой комисионната. Изтеглям си детето дистанционно. Ако има проблем, ще е частен ученик. Ако има проблем, ще му осигуря домашно обучение, като пътьом прекратя трудовия си договор, защото няма как да преподавам пълноценно 18 предмета на детето ми и да преподавам по 18-20 часа и на други деца", коментира в социалните мрежи д-р Яна Шишкова, учител по китайски език в 138 СУ в София.

Детето ми няма да бъде експеримент в нечии ръце

Държавата на "Не"-тата

"Държавата Не…лгария. Това е най-малкото. На какво казахме "Да"? Едно единствено нещо поне. Важното е някой друг да е виновен, въпреки че това с нищо не подобрява битието ти", реагира емоционално във Facebook директорът на 51 училище в столицата Асен Александров.

А как го правят в чужбина?

В Англия например учениците се тестват в сряда и неделя, но вкъщи (с клечка в носа). В Германия тестването пак е два пъти в седмицата, но в училище. В Австрия е още по-строго - веднъж учениците се тестват с антигенен тест в училище, и два пъти - с PCR вкъщи, но задължително с включена камера, за да се докаже извършването на теста.