Фолклорна песен разстрои петокласник, а неговата майка се пита дали текстът трябва да е в учебниците. Проблемът възникнал, когато ученикът подготвял домашното си по музика.

Текстът на фолклорната "Троица брата града градяха" повлиял на малкия ученик, който трудно се концентрирал върху поставените задачи. "През цялото време - ред сълзи, ред сополи", описва ситуацията неговата майка, която споделя случката във Facebook. 

В песента е застъпен легендарният мотив за вграждането на млади жени в сгради, за да се умилостивят свръхестествени сили. Майсторите били трима братя, които строили през деня, но всички рухвало през нощта. Така те решили, която от невестите им дойде първа на следващата сутрин, тя да бъде вградена в строежа. Само най-малкият брат не споделил на своята съпруга готвения ритуал, а тя пристигнала...

Ученици в Раковски изкарват пари по време на учебни занятия

Йонка Маринова - майката на детето, търси данни за "сблъсъка" на други родители с въпросния текст и тяхното лично мнение. За много хора проблем няма - изследва се легенда. Други обаче са на мнение, че щом има и други еммоционални реакции от учащи някъде има нещо нередно.

Вижте публикацията на  Йонка Маринова:

"До родителите на петокласници.( 5 клас)  Как реагираха вашите деца на песента "Троица брата града градяха"?

Синът ми е доста разстроен и много трудно успя да се концентрира да си напише домашното по темата. През цялото време ред сълзи, ред сополи. За това се запитах дали изобщо е редно този текст да е в учебниците за 5-ти клас? Вашите деца как реагираха?"

Други родители са на мнение, че сюжетът не е по-суров от този на други митични произведения. Някои участници в дискусията добавят, че произведението е част от миналото, а в настоящето също се случват плашещи неща, за които подрастващите трябва да са готови.

Ученички се млатят пред училище. Връстниците им гледат, снимат ВИДЕО

"Е, хайде сега! Това е митическа песен, мотивът за жертвоприношението е от векове. Зависи как е обяснена песента. Ами как приемат кръвосмешенията на древногръцките богове?", пише Елка Смекарова.
 
"Намерете подходящите думи! Нали не искате да се откажем от миналото, от творчеството на някои автори, от традициите? Подгответе го за живота, имате син! Направете разлика между жанровете. Успех!", пише Радина Стоева.
 
"Това е част от народното творчество, от народните вярвания. С подходящи обяснения няма да има травмирани деца. Нима приказките за Снежанка и Червената шапчица са по-малко зловещи? Не можем да си отглеждаме децата под стъклен похлупак. Ролята на учителя и на родителя е да обяснят адекватно за възрастта...", отбелязва Пламена Аргирова.

Вижте едно от изпълненията на фолклорната песен: