Пост на жена, работеща в БАН, буквално взриви социалните мрежи. Поводът му е ония 30 лв., които държавата обяви, че ще плаща на учителите за домашния интернет. Ето го и поста:

Аман от простотии, аман от учителска алчност! Всички тия другарки и другари и интернет ли нямаха досега?

Айде, народни будителки и будители, поискайте от сънародниците си да ви платят и за топматраци с алое вера и възглавници с карбонова пяна, сега му е моментът! Потресена съм.

Дават по 30 лева на учителите за интернет

Много въпроси предизвиква този пост и полемиката, която се развихри около него във Facebook. Удобна мишена ли са учителите? Търпят ли прекалено много и кой има интерес от това непрекъснато да ги противопоставя на отделни социални слоеве в България? Алчни ли са българските учители? И трябва ли непрекъснато да се оправдават за нещо? Вие как мислите?

Ето едно мнение, което публикуваме без редакторска намеса:

"Не само интернет, но и компютри трябва да се предоставят на учителите. Така е във всяка професия, не пиша да им дарят компютри на учителите, а заведат за ползване. Това го има във всяка фирма, щом работят от вкъщи хората, а дори и за лично ползване някъде.

Никой не е спрял хората да стават каквото искат и работят. Който мисли, че е сладка и удобна учителската професия, моля, да заповяда. Стига са ни вменявали вина. Свикна се да се мисли, че учителите са длъжни за всичко, трябва да правят всичко, да не получават нищо в замяна и да си мълчат. Така станаха учителите без достойнство, без самочувствие и мачкани от кой ли не. Родители се държат с неуважение и дават такъв пример на децата си. Да отидат да видят как са учителите в чужбина. Никъде няма да се "отглеждат" деца до 18 ч в училище, че и повече. Ако има такива веднага се заема съответната институция. Никой не смее да не се яви при повикване от учител, никой не смее да не си заведе детето навреме на училище, защото после се врътва ключа и остава на улицата и никой не го е грижа за това, нито че не си го е взел навреме.

Тук го обърнахме училището на нещо между социална служба и детска градина. Това не е политика за изграждане на нормално поколение. Това е удобство за някои хора, но не е добре за децата, нито за обществото. Много неща трябва да се променят у нас.

Не, няма да се чувствам неудобно за интернета. Това е нормално, щом ми налагат да работя от вкъщи. На родителите беше ли неудобно, когато протестираха да са без маски децата им, за това, че учителите са застрашени и то животът им, здравето им, близките им. Сега се сетили за интернета, че май ще го плащат, ама и това не е сигурно.

Да им е жал за пенсионерите, за болните, за това, че не могат да си платят парното и мръзнат. Хубаво е да има гражданско общество и мнение, ама защо против Топлофикация не са така единни, че ги обират най-нахално, но учителите им бъркат в джоба.
Ами и аз искам да съм депутатка, ама съм учителка. И аз протестирам, ама кой да ме чуе. Да станат учители тогава, да видим колко е благо, удобно, платено. Защото учителите са най-болното съсловие. Преди години е било признато за 1 категория труд, наравно с миньорския. Това, ако не е показател, не знам какво друго е. Сега пречим учителите, ровят ни в паничката, ама иначе никой не иска учител да стане, ако има възможност за друга работа".

Коментарът оставяме на вас.