Близо 11 300 са учениците с пълен курс на ваксинация срещу коронавирус или с поставена първа доза. Сред педагозите пък ваксинираните са 37,56%, сочат данни на Министерството на здравеопазването към 14 часа на 26 октомври.

Всички те ще могат да влизат в училище, без да бъдат тествани, това ще важи и за преболедувалите, категорични са от образователното ведомство.

Над 29 000 лица до 19-годишна възраст са изкарали коронавируса. Над 15 000 учителите също са преборили вируса от началото на пандемията.

"Всички, които са дали положителен тест, след 15 ноември също ще могат да се върнат в класните стаи в следващите две седмици, без да бъдат тествани", допълват от МОН.

"Държавата Не…лгария": Искаме децата ни да са в клас, но да не ги тестваме

От там съобщават, че изцяло онлайн са учениците в общините със заболеваемост над 750 на 100 000 население. Първи към присъствено обучение ще могат да се върнат малчуганите от начален етап. След тях ще са прогимназистите.

"Очаква се децата от 5-и до 7-и клас да се върнат в училище след две седмици - веднага след като стане ясно какви са резултатите от въвеждането на мярката при най-малките", заяви пред БНТ просветният министър проф. Николай Денков.

За да се тестват децата обаче, трябва съгласие на родителите. Директорите бяха пуснали анкети до тях още в началото на годината, но голяма част не одобряваха скрининга, тъй като тогава единствената опция бе от нещадящите тестове.

"Ако питаме отново родителите, предполагам, че по-голямата част ще са "за" тестването, защото алтернативата е да си ги гледат вкъщи. А това тях не ги устройва. Тестовете също са по-щадящи", сподели директорът на 137 СУ "Ангел Кънчев" Владимир Миков.

Той обаче не одобрява тестовете да се правят от учителите, защото това не влиза в длъжностната им характеристика.

"Аз не мога да ги задължа. Това е работа на медицинските специалисти", коментира още директорът и допълни, че имат медицинска сестра, но тя не може да тества всички 450 деца от начален етап.

Миков смята, че дори да не тестваме всички здрави деца, то поне да има задължителен скрининг на всички болни, преди да се върнат в клас, за да бъдат спокойни. Директорът посочи, че имало случаи, в които родителите са отказвали децата им да бъдат тествани дори когато се връщат с медицинска бележка за "неустановена вирусна инфекция".

Според негов, след като учителите трябва да са ваксинирани, това да важи за всички.

"Родителят изисква учителите да са ваксинирани, но аз изисквам и те да бъдат, за да съм спокоен, че като изпращат децата си, те няма как да заразят никого", настоя директорът.

В 75 общини учениците в училищата са на ротация, сочат още данните на МОН. 6 от тях преминават към смесен режим на обучение и половината ученици учат вкъщи, а другата в клас от днес.