Образователният министър проф. Николай Денков настоя, че целта на мерките на МОН за старта на новата учебна година, в условията на ковид вълна, е да се задържат децата максимално в училище.

"Родителите се опитват пред нас да поставят една невъзможна задача: от една страна да запазят работните си места, а от друга децата на 100% да ходят на училище. Социалното министерство трябва да реши за мерките - как ще подпомогне процеса и родителите да не са в тежка ситуация, но те се съобразяват с бюджетите си в министерствата", уточни министърът и подчерта, че трябва да се търси правилния баланс.

"Локалният подход за търсене на максимално присъствие в училище бе приветстван от нашето министерство и едва при 10% заболели ученици ще се преминава към дистанционно обучение", поясни той.

Онлайн обучение – в много краен случай. Какъв?

"При децата се гледат първите признаци - имат ли хрема, температура - тогава се прави тест за COVID по указания на РЗИ-и",  каза министърът.

"В някои страни децата се тестват два пъти седмично. Но у нас трябва да проверим доколко можем да осигурим такива тестове - има родители, които не искат това", посочи той пред БНТ и отбеляза, че тестовете ще бъдат безплатни.

"Няма смисъл да се тестват 5 - 10 процента от децата всяка седмица. Ако родителите са съгласни, това ще го правим за всички деца", отбеляза проф. Денков.

Както вече знаете МОН предложи четири варианта за посещаване на училищата и детските градини в рамките на четвъртата вълна на COVID-19, като при тях се предлага преминаване на онлайн обучение само в краен случай.

Ще се прилага локален подход, например отделен клас или училище, в отделно населено място, според епидемичната обстановка. До затваряне и учене от дистанция ще се стигне ако заболелите достигнат до 500 на 100 хиляди души.

При заболеваемост до 250 на 100 хиляди души, онлайн преминават учениците от 8-и до 12-и клас. Ако обстановката се влоши, от дистанция ще учат и тези от 5-и до 8-и клас. Учениците до 4-и клас ще учат дистанционно само ако има обективни причини за това.

В случаите на заболеваемост между 250 и 500 на 100 хиляди директорите ще решават дали училището да премине на обучение от разстояние. В този случаи обаче трябва да се осигури максимално дълго присъствено обучение за учениците със специални образователни потребности.

Детските градини ще затварят само в краен случай. При влизане в "тъмночервена зона" ще работят само тези със напълно ваксиниран или преболедувал персонал.