Учениците, поставени под карантина, няма да имат вписана в удостоверението за завършен клас оценка от Национално външно оценяване, а тези в 12 клас могат да се явят в следваща сесия. Допълнителни изпити няма да се провеждат, съобщават от Министерството на образованието и науката.

Изпитите от Национално външно оценяване и Държавните зрелостни изпити се провеждат само присъствено при осигуряване на едни и същи условия.

От ведомството разясняват още, че при неявяване на ученик по уважителна или неуважителна причина, в удостоверението за завършен начален етап, в свидетелството за завършено основно образование, или в удостоверението за завършен първи гимназиален етап - няма да бъдат вписани оценки от Националното външно оценяване.

От образователното министерство посочват още, че учениците в 12-ти клас могат да се явят в следваща сесия, но за всикчи останали - 4-ти и 7-ми клас няма да има отделни изпити, нито самостоятелно провеждане на такива, защото целта е всички ученици да имат равен достъп и условия за провеждане на изпити.

Омбудсманът: Матурите за 4-ти и 10-и клас трябва да бъдат отменени

Ще намалят ли материала за матурите?