Проучването се основава на предишна работа, която открива генетична връзка между болестта на Алцхаймер (която засяга когнитивното функциониране на мозъка) и стомашно-чревни здравословни проблеми.

„Чревните разстройства и болестта на Алцхаймер може не само да споделят обща генетична предразположеност, но също така могат да бъдат повлияни от генетични вариации в основата на образователните постижения“, казва генетикът Саймън Лоус от университета „Едит Коуан“ в Австралия.

Екипът събра данни от 766 345 души, които са участвали в проучвания за асоцииране на целия геном, изучавайки връзката между болестта на Алцхаймер, специфични когнитивни черти и редица чревни разстройства.

Тези нарушения на червата включват пептична язва (PU), гастрит дуоденит, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), синдром на раздразнените черва, дивертикулоза и възпалително заболяване на червата (IBD).

Анализът установи "силна и много значима обратна глобална генетична корелация" между когнитивните черти и повечето чревни разстройства, но не и за IBD, пише Science Alert.

Изследователите смятат, че тази връзка може да зависи от излагането на определени части от генома. Базираният на гени анализ също установи значително генетично припокриване в когнитивните черти с болестта на Алцхаймер и стомашно-чревни разстройства.

Тази връзка може дори да е относително пряка. Използвайки това, което е известно като менделски рандомизиращ анализ, изследователите са показали, че фактори като образование и по-висок интелект могат да намалят риска от определени чревни разстройства. Освен това екипът откри някои доказателства, че ГЕРБ причинява когнитивен спад по няколко начина, включително интелигентност и образователни постижения. Тази връзка между червата и мозъка наистина може да бъде двупосочна.

„ГЕРБ може да бъде рисков фактор за когнитивно увреждане, така че е важно здравните специалисти да търсят признаци или симптоми на когнитивна дисфункция при пациенти с чревно разстройство“, казва генетикът Емануел Адеуи от университета „Едит Коуан“. Учените припомниха многобройни предишни изследвания върху оста черва-мозък и как тя може да бъде контролирана. Например, яденето на здравословни храни може потенциално да намали нивата на стрес в мозъка, когато диетата се спазва правилно. Как точно се формира тази връзка все още не е ясно, но връзката между нашия мозък и нашата храносмилателна система изглежда е една от най-силните и проблемите в единия край на тази верига могат да доведат до проблеми в другия. 

„Резултатите подкрепят образованието като възможен начин за намаляване на риска от чревни разстройства, например чрез насърчаване на по-високи нива на образование или евентуално увеличаване на продължителността на училищното обучение“, казва Адеуи. Следователно усилията на политиката за повишаване на образователните нива или когнитивното обучение могат да насърчат по-високи нива на интелигентност, което може да доведе до по-добри здравни резултати, включително намален риск от чревни разстройства.

Превод: GlasNews